Лозарите скочиха на бунт в София

Лозарите излязоха на бунт пред президентството. Недоволните вдигнаха табели с надпис „Омръзна ни от некадърното управление“ и скандираха „Чуйте ни“.

Един от протестиращите – Даниел Ангелов от Монтана заяви, че производителите на грозде не са получили никаква субсидия. От 20 години насам са вземали единствено европейска помощ от 27 лева на декар.

„Нямаме регламентирана държавна помощ, ние разчитаме на извънредните помощи, които отпуска ЕС в подкрепа от войната в Украйна, но МЗ отново ни забравя. Въобще не водят диалог с нас, те ни изслушват, но не чуват- не взимат никакви мерки за оцеляването на бранша. Понеже с министерството диалога се е загубил, то се надяваме поне в президентството да получим подкрепа“, каза още Ангелов, цитиран от БГНЕС.

Председателят на лозарското сдружение Атанас Василев подчерта, че Изпълнителната агенция по лозята и виното няма адекватно ръководство. „Ние искаме засилен контрол на митниците, да няма регламентиран внос от ЕС и трети страни на вино и грозде. Няма контрол на вноса и качественото“, каза още той.

Лозарите организираха протест пред Министерството на земеделието преди няколко месеца. На въпрос какво се случи след като Явор Гечев ги прие и им обеща изпълнение на исканията им, Василев коментира, че нищо не се е изпълнило. „Обеща се, че участваме в изработката на новия лозарския регистър, такъв няма. Каза се, че ние сме неравнопоставени с останалите, оправдаха се с миналото редовно правителство- че това са вече взети решения, сега когато са те какво е оправданието“, заяви още председателят на лозарското сдружение.

Марин Калнев от Пловдив попита как при една и съща технология, при едни и същи добиви, с едни и същи машини, торове, техника от Европа нашето грозде е по-скъпо от това, което влиза от ЕС. „Какво е това скрито финансиране, аз нямам обяснение“, заяви още протестиращият.

Венцислава Монева, консултиращ юридически Националното сдружение на лозарите, уточни, че предвиденият бюджет за тази година е по-малък, почти наполовина от предходната година. „Държавните помощи и държавният бюджет, който подпомага всички земеделски сектори, тази година няма да бъде одобрен и разписан от настоящото ръководство на МЗ, тъй като смятат, че няма нужда от него. Освен винените лозя, които са неглижирани, всички останали земеделци също се неглижират“, подчерта още Монева.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?