Метеорит падна в Румъния и стресна северозападна България

Метеорит прелетя над България и се взриви в атмосферата над Румъния, съобщи Meteo Balkans снощи. В 21:49 ч, той бе забелязан и над България. „До момента разполагаме с информация, че става дума за паднал метеорит, който е бил забелязан почти от всички градове в България. Хората съобщават за ярка светлина в небето, превръщаща нощта в ден, която завършила с жесток тътен. Къде точно е паднал метеоритът все още не знаем“, споделят от медията.

От МВР са получили сигнали за взрива. Направена е проверка – няма ранени, нито материални щети. По данни на румънските власти става дума за метеорит, който се е взривил в атмосферата и е паднал в северната ни съседка.

Силен тътен се е чул във Видин.

„Към 22:00 часа в района на Видин се е чул взрив. Екипи на областната дирекция на МВР са направили оглед на района. Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети. Проверката продължава“, съобщават от вътрешно министерство.

Явлението е забелязано и в други градове у нас.

„Във Враца светна цялото небе“, пишат очевидци.

Хора в социалните мрежи от самото начало предполагаха, че било метеорит.

„От района на с. Извор, обл. Видин, го видяхме. Около 21:50 ч. стана като ден, видяхме дълга, огнена следа и се разпадна на по малки. Звукът се чу след минута, доста силно“, пише мъж във Фейсбук.

Други очевидци коментират, че и в София станало светло като ден за секунди.

В село Зверино, Врачанско, разказаха пред „24 часа“, че видели много ярка жълта светлина, която оцветила небето. Станало за секунди, не чули нищо като взрив. Видели са само как пада.

„Може би не е паднал (б.р. метеоритът) в нашия район, защото не се чу нито тътен, нито друго“.

В Монтана и Берковица също за видели силна и ярка светлина, след която е последвал и силен тътен.

„В Националната астрономическа обсерватория не е наблюдавано такова явление“, заяви директорът на институцията д-р Никола Петров, преди да бъде потвърдена информацията за метеорита. Годишно падат между 20 и 30 000 метеорит.

От Планинската спасителна служба в Румъния съобщиха във Фейсбук, че първоначално са помислили, че пада самолет. В последствие разбрали, че е метеорит.

„С телескоп това нещо би се видяло като монета от 1 лев. Може да е било във Видин, може и някъде в Румъния“, обясни д-р Петров по-рано. Някои от тях изгарят, докато падат, а други се приземяват и предизвикват шум.

Това са тела, които падат върху земята от междупланетното пространство. Те са остатъци от метеори, които не са успели да изгорят напълно при преминаването си през земната атмосфера.

„Не е инцидент, а природно явление. Искам да успокоя гражданите, че на територията на Видин няма никакво напрежение. Още снощи обхождахме областта евентуално за пострадали хора или щети, няма такива“, това заяви тази сутрин на брифинг директорът на ОДМВР – Видин старши комисар Петър Коцин. По думите му село Голотарци е единственото място, от което е дошъл сигнал, че в близост до селскостопанска постройка се е чул силен гръм. „На много места се е чул този тътен, за това и бяха мобилизирани всички сили, за да се види има ли някаква нужда от наша намеса или други институции“, добави Коцин. Около 23:00 ч. постъпи информация от колегите от Румъния, че става дума за природно явление, подчерта комисарят.

Пред BTV Проф. Христо Пимпирев, български учен и полярен изследовател, професор по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ сподели, че последно у нас метеорит пада през 1966 г.

През 1966 г. три паднали къса са намерени при Полски тръмбеш, Великотърновска област. Те обаче са били в малки размери и имат само научна стойност.

„Смята се, че това е последният паднал метерорит на нашите територии“, потвърди проф. Пимпирев.
Снимка: Фейсбук/БНР-Видин

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?