Минаралната баня в Овча купел скоро ще бъде готова

Възстановяването на минералната баня в Овча Купел върви към своя край. Това показа проверка на място, извършена от общинските съветници Пламена Терзирадева, Цветелина Симеонова-Заркин и Добри Йонев, съвместно с Българска Асоциация за Термално Наследство, съобщи Столица.бг.

Проектът предвижда първият етаж на сградата да се използва като баня с мъжко и женско отделение и модерна спа зона за смесено ползване, а вторият и третият етаж ще бъдат превърнати в научен център. В бъдещите лаборатории ще се правят изследвания, свързани с въздействието на минералната вода върху здравето. Проектът предвижда още фасадата на сградата да се запази изцяло. Вътрешният облик с касетираните тавани, които са емблематични за тази сграда, също ще бъдат реставрирани. Басейните ще останат в оригиналния си вид, ще се запазят оригиналните подови настилки от многоцветна теракота, както и металните парапети по стълбищата и покривните конструкции на зимните градини.

Възстановяването на емблематичната сграда струва почти 8 млн. лева, като над 4.4 млн. лв. са осигурени от бюджета на Столичната община, а останалите 3 319 912 лв. са безвъзмездна финансова помощ. Ремонтните дейности започнаха през март 2023 г. и трябва да приключи до края на месец юни 2024 г.

„Ремонтът напредва добре и е очевидно, че се полага старание, за да се възстанови и реставрира банята в автентичния ѝ вид. Един от основните проблеми, пред които сме изправени в момента, са външните връзки и достъпите до вода, ток и канализация. За да преодолеем този проблем и сградата да получи акт 16 безпроблемно, в момента предприемаме нужните мерки“, отбеляза общинският съветник Пламена Терзирадева. Банята в Овча купел е само една от множеството минерални бани в столицата, които трябва да бъдат възстановени като част от културното наследство на София. Сградата е построена между 1925 –1928 г. и се явява шедьовър на модернизма в творчеството на арх. Георги Овчаров. Функционира до края на 80-те години на ХХ в. след което е затворена и подложена на разрушаване. През 2019 г. собствеността е прехвърлена от държавата на Столична община по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова, за да бъде възстановена както уникалната сграда, така и автентичната ѝ функция.

Снимка: Facebook

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?