Минареалната баня в Овча купел трябва да отвори през юни 2024

Реставрираната минерална баня в столичния квартал „Овча купел“ ще отвори врати през юни месец догодина, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира на място дейностите по изпълнението на реставрацията на сградата. За това информираха от BgOnAir.

„Вече се вижда как ще изглежда фасадата, изключително красиво е. Това е третата поредна сграда на минерална баня в София, която спасяваме. Доста работа е свършена. Основно сега се съсредоточават усилията върху покрива, за да може накрая на месеца да се покрие, продължава усилено работата по реставрацията. През средата на следващата година – юни месец трябва да бъде завършена“, подчерта Фандъкова.

Банята ще бъде реставрирана като рекреативен център с използване на минералната вода.

„Много е работата и трябва да бъде внимателно извършвана. Работата е ювелирна и всяко нещо трябва да бъде такова, каквото е било в миналото и каквото е заложено в проекта“, добави тя.

Фандъкова уточни, че оставя на следващия кмет на столицата да направи довършителните дейности по сградата и да пререже лентата. Тя поясни, че в сградата ще има всички възможни процедури за един модерен балнеоцентър, но освен това ще има и лаборатории към научните институти, за да може дейността по изследване на минералните води и лечения да върви едновременно.

„Средствата са осигурени. Около 8 млн. лева е стойността на целия проект. Повече от половината са осигурените средства от Столична община, а около 3 млн. лева са средства по оперативна програма „Наука и образование“, допълни тя. Според нея в момента доста се говори за използването на минералната вода и запазване на културното наследство, пише БГНЕС.

„Всички обещават, но това, което го обещават, ние го правим и съм щастлива, че мога да отчета един ангажимент, който бях поела и който изпълнявам”, подчерта Фандъкова.

Снимка: OffNews

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?