Мъж с камион изпочупил буквите на Сатирата

В четвъртък бяха изпочупени буквите от козирката на Сатирата в София. За посегателството алармира директорът на театъра Калин Сърменов със свой пост във Facebook. Предполага се, че извършителят е шофьор на камион.

По разкази на свидетели вчера по обяд камион е закачил надписа на фасадата на Сатиричен театър „Алеко Константинов”. Две от буквите са повредени. Шофьорът е спрян от служителка на Сатирата. Иззети са видеозаписите от охранителните камери, предстои да се установи дали в действията на шофьора има умисъл.

„Имахме репетиция и една колежка дойде доста развълнувана. Спряла е пред средството, с което е извършено това – камион”, разказа Калин Сърменов пред NOVA. „Адвокати, застрахователи – всички се задействаха вчера”, обясни още

Камерите за видеонаблюдение още не са прегледани. „Надявам се с общите усилия на адвокатите и застрахователите да постигнем резултат”, каза Сърменов. „Човекът го знаем”, обясни той. Мъжът първоначално отричал, след това съжалявал.

По сметки на Сърменов възстановяването на буквите ще струва над 10 000 лева. Подобно посегателство обаче се случва за трети път. Всеки път се подават сигнали в полицията. Резултат досега нямало.

Сатиричният театър е една от емблемите на българската култура. На сцената му играят знаменити български актьори. През годините обаче многократно става обект на посегателства. „За трети път се чупят буквите. Сигурно на някого му доставя удоволствие – единият път от превозно средство, другият път – умишлено”, каза още Калин Сърменов.

Че театърът осъмва със счупени букви забелязват и живеещите наоколо. Карамфила Михайлова не може да си обясни защо по тесните улици в центъра се допускат камиони. „Как ще има място за камион? Виждате, че колите едва се разминават, но има камиони, които зареждат. Отидох на пазар, погледнах и направо бях шашната”, каза още тя.

По случая тече разследване, иззети са и видеозаписите от охранителните камери. А директорът на театъра се надява, че това ще е последният случай, в който някой се опитва да руши една от емблемите на българската култура.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?