Мълчаливо шествие днес в София и още 20 града в подкрепа на момичето от Стара Загора

Мълчаливо шествие в София ще има днес от 18.00 часа, на бул. Витоша пред Съдебната палата, в подкрепа на поредната жертва на насилие – 19-годишното момиче от Стара Загора. Шествието ще се проведе също в  Бургас, Пловдив и в Стара Загора, където ще присъства и майката на жертвата на ГГ. Припомняме, че ГГ наряза с макетно ножче – 400 пъти, момичето, счупи ѝ носа и с машинка я острига до кожа.
Насилникът бе пуснат на свобода от съдия Гьонева, Окръжен съд-Стара Загора, която определи нараняванията на момичето като „лека телесна повреда“, а не средна, каквото е експертизата при първоначалното освидетелстване. Шествието в София ще бъде под наслов “Няма да мълчим. Стоп на геноцида над жените!“.

Ето и позицията относно присъдата на насилника,  изпратена от Окръжния съд до NOVA:

„В Окръжен съд – Стара Загора е образувано въззивно частно наказателно дело по подадена частна жалба против определение на Районен съд – Стара Загора, с което е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо лицето Г. Г.

Окръжните магистрати изцяло са споделили изводите на първоинстанционния съд за това, че анализът на доказателствената съвкупност, събрана до момента, позволява да се направи изводът, че не друг, а обвиняемият е причинил на пострадалата множеството наранявания по главата, крайниците и тялото. Според  съдебния състав съществува и реална опасност той да извърши друго престъпление, предвид проявите му като личност с висока степен на обществена опасност.

Въпреки изложеното, въззивният съд намира, че определението на Старозагорски районен съд, с което спрямо Г. Г. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ е незаконосъобразно и същото следва да бъде отменено. Мерките за процесуална принуда, в това число и всяка мярка за неотклонение, могат да бъдат взети спрямо обвиняемото лице само в рамките на наказателно производство за деяние, което се преследва по общия ред (наказателно преследване, което се води от държавното обвинение). В конкретния случай, от заключението на съдебномедицинската експертиза на живо лице, приложено по досъдебното производство, при разглеждане на делото, се установява, че описаните увреждания на пострадалата, поотделно и в съвкупност, са причинили на същата ВРЕМЕННО РАЗСТРОЙСТВО НА ЗДРАВЕТО, НЕОПАСНО ЗА ЖИВОТА – ЛЕКА ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА. 

Според разпоредбите на Наказателния кодекс, извършеното от жалбоподателя престъпно деяние (лека телесна повреда) се преследва по реда на частното обвинение (завеждане на наказателно дело от пострадалото лице). Това обстоятелство, според закона, не позволява спрямо същия да бъде взета каквато и да е мярка за процесуална принуда, включително и „Задържане под стража“, поради което обвиняемият е освободен.

В началото на 2023 година Г. Г. е осъден по силата на одобрено от Районен съд – Стара Загора споразумение, с което му е наложено наказание „пробация“ с първите две пробационни мерки, а именно „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от шест месеца с периодичност два пъти седмично, както и „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от шест месеца за извършено престъпление по чл.131, ал.1, т.12 предложение първо във вр. с чл.130, ал.1 от НК (лека телесна повреда)“. 

В демонстрацията своето участие вече заявиха политици, кметове, общественици и др.

В социалните мрежи масово се разпространяват снимки на насилника Г.Г., като потребителите призовават той да бъде наказан за стореното, а колкото се може повече хора да се включат в шествието, с което да се покаже позицията на обществото срещу агресията и насилието.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров също призова в профила си във Facebook гражданите на града да изразят позицията си срещу насилието в понеделник – 31 юли в 18:00 часа.

„Пълна подкрепа за пострадалото момиче“, написа градоначалникът.

„Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и агресията, които ни заобикалят. Липса на възпитание, култура, морал, криворазбран национализъм! Стига толкова! Като граждани трябва да покажем, че между нас няма място за подобни прояви! Призовавам всички старозагорци в понеделник, в 18:00 ч. да изразим своята позиция“, добави Тодоров.

От „Мини Марица-изток“ съобщиха, че техният служител – Виктор Костов, ще бъде уволнен, който изрази в социалните мрежи своята подкрепа към насилника с макетното ножче.

„Ръководството на „Мини Марица-изток“ ЕАД категорично се разграничава и остро осъжда позицията на Виктор Костов относно инцидента с пострадалото момиче. Със заповед на управителя на Рудник „Трояново-север“ Виктор Костов е отстранен от работа до изясняване на всички обстоятелства. Човешкият живот и здравето са неприкосновени и всяко посегателство върху тях е недопустимо!“, гласи позицията на предприятието.

Ето и информация за организираните шествия:

🛑 Бургас: 18:00ч. Съдебна Палата
🛑 Велико Търново:
🛑 Кърджали: https://shorturl.at/nKQR8
🛑 Дупница: https://shorturl.at/coIO7
🛑 Добрич: 18ч. Съдебна Палата
🛑 Горна Оряховица: https://shorturl.at/hpsR2
Организаторите призовават, ако няма обявен протест във вашия град, да излезете в 18:00 ч. пред Съдебната палата.
Снимка: Фейсбук

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?