Новинарски портал за Овча купел и района

Наемите в София чукнаха 2 бона!

745-425-sofiia-naemi
14 прегледа. 

Наемите в София излетяха рекордно нагоре и чукнаха 2 бона, показа проучване на „Телеграф“. Най-скъпо е в центъра, където за тристаен средните месечни нива вървят между 1500 и 2000 лв. Има и дизайнерски многостайни жилища, за които трябва да се бръкнете с 12 000 евро. Само за няколко месеца имотите под аренда са вдигнали стойността си с близо 200 евро, сочи справка в имотни агенции.

Най-големите тузари в столицата живеят около Докторския паметник, където наемът на апартаменти в момента е средно 1044 евро на месец. Миналата година през декември същите жилища са били по 855 евро. Сред хитовите локации, където месечната сума за имот се доближава до тази в централната част на София, са „Малинова долина“, „Симеоново“, „Драгалевци“ и районът около Южния парк. Сред най-скъпите предложения е дизайнерски обзаведено жилище от 260 квадрата за 12 000 евро на месец. То е на 21-вия етаж, а в цената влизат 2 паркоместа и такса поддръжка, тъй като се намира в луксозен комплекс между НДК и бул. „Витоша“. Рекордьор по ръст на наемите е „Връбница-2“ до Северния парк, където само за 5 месеца средният наем на тристаен е скочил от 180 евро през декември 2022 г. до 417 евро през май 2023 г.

Има и няколко квартала, в които цените са замръзнали от Коледа досега. Сред тях са „Люлин“ и „Младост“, където апартамент с две спални, кухня и всекидневна върви съответно около 308 евро и 332 евро. Има и три района, в които никой не иска да живее. Наемите там са най-ниски и са си същите, каквито са били и миналата година, коментираха брокери. Става дума за „Толстой“, „Орландовци“ и „Обеля 1“, където може да наемете тристаен за 285 евро – 250 евро. Според брокери най-трудно да се намери наемател в районите с недобра слава, каквито са именно тези три. Сред най-предпочитаните са кварталите в близост до метрото и до паркове и градини. Остава тенденцията най-скъпите квартали да бъдат в центъра на София и по Витошката яка, допълниха още агенти.

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.