Най-накрая! Започва ремонтът на банята в „Овча купел“

До дни започва дългоочакваният ремонт на банята „Овча купел“. Възложител е Регионалният исторически музей в в София, а финансирането идва от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ с около 3 млн. лева и около 4,5 млн. от общинския бюджет. Това обяви кметът на района Ангел Стефанов.
Той допълни, че архитектурният облик и основната функция на сградата се запазват.
Подкрепям проекта за реставрация, защото не мога да приема, че сградата, която е символ на района ще продължава да се руши и да влезе в дългия списък с бани, за които няма ясна перспектива за възстановяване. В допълнение, имаше и реален риск проектът „Център за върхови постижения НаследствоБГ“ да загуби общо финансиране за 30 млн. лева. Трудното тепърва предстои и трябва всички заинтересовани страни да се фокусираме за решаването на следните задачи: Официалният дебит на извора е 4,5 литра в секунда, а позволеното ползване на Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация за периода от 01 май до 30 септември ежегодно е 4,7 л/сек. – т.е. откъде ще има вода за банята в този период? Как ще се управлява банята след въвеждането й в експлоатация? Примерът от Банкя с липсата на кандидати за концесия и прехвърлянето й към Софийски имоти ЕАД не е положителен“, коментира Стефанов.
Управникът поясни, че европейското финансиране трябва да бъде отчетено до края на 2023 година, като това не е реалистичен срок за завършване на ремонта.
„Трябва да избегнем риска, целият ремонт да остане за сметка на общинския бюджет. Собствеността на земята около банята е поделена между община и държава. Това трябва да бъде решено своевременно, за да се знае кой ще има ангажимент за облагородяването и поддържането на пространството“, допълни Стефанов.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?