Новинарски портал за Овча купел и района

Най-накрая! Започва ремонтът на банята в “Овча купел”

bloggif_64083a4591499
1 311 прегледа. 
До дни започва дългоочакваният ремонт на банята “Овча купел”. Възложител е Регионалният исторически музей в в София, а финансирането идва от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ с около 3 млн. лева и около 4,5 млн. от общинския бюджет. Това обяви кметът на района Ангел Стефанов.
Той допълни, че архитектурният облик и основната функция на сградата се запазват.
Подкрепям проекта за реставрация, защото не мога да приема, че сградата, която е символ на района ще продължава да се руши и да влезе в дългия списък с бани, за които няма ясна перспектива за възстановяване. В допълнение, имаше и реален риск проектът „Център за върхови постижения НаследствоБГ“ да загуби общо финансиране за 30 млн. лева. Трудното тепърва предстои и трябва всички заинтересовани страни да се фокусираме за решаването на следните задачи: Официалният дебит на извора е 4,5 литра в секунда, а позволеното ползване на Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация за периода от 01 май до 30 септември ежегодно е 4,7 л/сек. – т.е. откъде ще има вода за банята в този период? Как ще се управлява банята след въвеждането й в експлоатация? Примерът от Банкя с липсата на кандидати за концесия и прехвърлянето й към Софийски имоти ЕАД не е положителен”, коментира Стефанов.
Управникът поясни, че европейското финансиране трябва да бъде отчетено до края на 2023 година, като това не е реалистичен срок за завършване на ремонта.
“Трябва да избегнем риска, целият ремонт да остане за сметка на общинския бюджет. Собствеността на земята около банята е поделена между община и държава. Това трябва да бъде решено своевременно, за да се знае кой ще има ангажимент за облагородяването и поддържането на пространството”, допълни Стефанов.

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.