Най-накрая излезе маршрутът на новите електробуси в София

Още от миналата година в София пристигат нови еко автобуси и трамваи, а общината от месеци се готви да пусне и дългообещавания довеждащ транспорт „по заявка“ в кварталите „Манастирски ливади“ и „Павлово“. Така общият брой на електробусите в София ще стане 126, след като се доставят малките 52 бусчета, които трябва „да водят“ до метрото, съобщава Капитал.

Въпросът е обаче дали общината има готовност да пусне новите рейсове, дали е избрала подходящи маршрути за тях или отново се чака последния момент, макар че забавянето и сега е голямо. А хората вече питат дали в техния квартал ще минава довеждащ транспорт – обещание от началото на мандата на кмета Фандъкова през 2019 г. Затова „Капитал“ изпрати запитване до зам.-кмета по транспорт Дончо Барбалов относно сроковете, в които новите автобуси ще бъдат пуснати в кои квартали ще се движат.

Още през 2020 г. „Столичен автотранспорт“ обяви поръчка за доставката на 52 броя електрически автобуса с финансиране по програма „Околна среда“. Процедурата за над 20 млн. лв без ДДС беше спирана няколко пъти, а накрая, едва през есента на миналата година, бяха избрани изпълнители – „Чериът моторс“ и „Булавто“. Това е причината за забавянето на новите електробуси, което бе причината за обжалванията, довели до удължаване на срока на договора до края на 2023 г., отговарят от общината.

„Основната част от тези 52 електробуса са предвидени да изпълняват довозваща до метрото функция в квартали с интензивно застрояване и слабо развита или тясна улична мрежа, по които не могат да се движат конвенционални автобуси. Това са квартали, като бързо разрастващите се „Витоша – ВЕЦ Симеоново“, „Малинова долина“, „Манастирски ливади“ и такива като кв. „Горна баня“ и „Карпузица“, казват от общината. От там признават, че сега се работи по уточняване на схемите на новите маршрути и се провеждат обществени обсъждания с живеещите там.

София обаче имаше достатъчно време да направи това, предвид обявяването на поръчката преди цели три години, и заради това от организацията „Екипът на София“ отправиха критики в публичното пространство към начина на работа – „на парче“ и в последния момент.

Предвижда се още част от електробусния автопарк да замени дизеловите превозни средства по някои от съществуващите линии. Първите от тях ще бъдат №23 и №100, които правят връзка с друг вид електространспорт – метро и трамваи. На по-късен етап се предвижда електробуси да се движат и по линии №101 и №82, обясниха от ресора на зам.-кмета Барбалов.

Първата довеждаща линия иначе ще обслужва „Манастирски ливади“ и „Павлово“, за където са предвидени 5 електробусчета като срокът за тяхното пускане е удължен до „края на април“.

В София вече се движат 45 броя бързозарядни електрически автобуса, които изпълняват линиите №84, №184, №123, №6, №60, №73 и №74. От общината казват и че до началото на лятото се очаква да бъдат въведени в експлоатация още 4 броя бързозарядни електробуса по същата програма.

„Ако Столичният общински съвет приеме предложението да бъде удължена една от най-натоварените автобусни линии – №73, се очаква тези 4 електробуса да започнат работа по нея. Удължаването до ж.к. Младост 1 на линията ще създаде нови транспортни връзки за пътуващите“, казват от Столичната община. Със спестени средства по проекта, ще се доставят допълнително 4 трамвая, с което до началото на есента в движение ще бъдат общо 29 нови нископодови трамвайни мотриси. По-голямата част от мотрисите вече са в експлоатация и обслужват трамвайни линии 4, 5 и 18.

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?