Новинарски портал за Овча купел и района

Незаконно сметище за отпадъци в Горна баня

0758868001670514673_big
204 прегледа. 

В кв. “Горна баня” жителите са сериозно обезпокоени от незаконно изиспване на строителни отпадъци от тежкотоварни камиони. Екип на actualno.com засне на място преминаващите превозни средства и прави опит да разбере кое е мястото, което има разрешение за разтоварване на строителни материали.

През последните две години жителите многократно подават жалби срещу незаконното сметище.

“Всички хора от района сме подавали сигнали до абсолютно всички държавни институции – община, столичен инспекторат, ДНСК, МРРБ. Но до момента абсолютно никой не взима каквито и да е мерки, нищо не правят. Ако дойдат – констатират, че няма нарушение и си тръгват. В момента, в който те идват, камионите спират”, съобщават още граждани на кв. “Горна баня”.

Тази сутрин отново е подаден сигнал до община “Овча купел”, след като виждат как камиони с пръст и инертни материали се изсипват в дерето на поляната.

След направената проверка от actualno.com става ясно, че по документи сметището е разположено в кв.”Враждебна”. В момента на проверката на място пристигат и представители на Столична инспекция, които твърдят, че това е рутинна проверка, а не посещение по сигнал.

След проведена среща със собственика на парцела, все още няма ясен отговор защо той използва друг терен, а не отрдения му по документи за изхвърляне на отпадъците.

Кметът Ангел Стефанов публикува становище в профила си във Фейсбук, с което отбелязва четири сериозни нарушения:

 

1. Нерегламентирано изсипване на строителни отпадъци и земни маси.
2. Неспазване на одобрената документация.
3. Своеволно нарушение на издаденото направление за извозване на земни маси.
4. Замърсяване на пътното платно.
Връчено е предписание на управителя на фирмата-превозвач за незабавно явяване в районната администрация. След напускане на служителите, превозвачът отново е направил опит за незаконно изсипване в близост, който обаче е прекратен.
От управата ще съставят 2 акта за установяваене на административно нарушение по ЗАНН във връзка със ЗУТ.
Случаят е отнесен до Столичен инспекторат.
Кметът увери, че ще продължат регулярните обиколки в района с цел преустановяване на подобни практики.
При забелязване на подобни нередности, може да сигнализирате на so_ok@ovchakupel.bg
Снимки:actualno.com, Facebook – Ангел Стефанов – кмет на Овча купел

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.