Новата сграда към 164 ДГ „Зорница“ в Горна баня е почти на финала

Изграждането на новата сграда към 164 ДГ „Зроница“ в столичния квартал „Горна баня“ е почти към своя край. За това съобщиха от „Строител“. Строежът на сградата е по проект, изготвен от победителя в архитектурен конкурс, организиран от Столична община (СО) през 2018 г. Фирмата-изпълнител „Тилев архитекти“ печели поръчката сред общо 25 архитектурни екипа, сред които два чуждестранни.

Обектът е разположен на урегулиран поземлен имот от 4372 кв.м., като се изгражда в северната му част и е с разгърната застроена площ от 2665 кв.м.

Новата постройка включва три корпуса с различни цветове – червен, син и жълт, като към тях ще има и два допълнителни корпуса.

Учебното заведение ще има 2 яслени и 4 градински групи, като за тях ще има два отделни входа. В западния коорпус ще има физкултурен салон, музикална зала, лекарски кабинет и административни помещения.

Дворът ще бъде със 6 детски площадки с южно изложение – по 2 пред всеки корпус. Отделно пред физкултурния салон ще има и спортно игрище.

До сградата ще бъде обособен паркинг с до 8 места за автомобили и стоянки за 6 велосипеда.

Всяка от групите ще разполага с дневна зона, спалня, обслужващи и санитарни помещения.

Интересно архитектурно решение е пързалката, която ще бъде поставена до главните стълбища и ще свърза първия и втория етаж.

Иновативно е и решението за отопление – водно отопление. Системите в помещението са свързани така, че ако едната не работи, то другата ще я замести. В детските групи и спортния салон има подово отопление, а в останалите помещения – алуминиеви радиатори и лири. Загряването на водата за отопление става със система от газови котли, електрически бойлери и соларни панели.

Иновативни решения са използвани и при фасадите и външната топлоизолация.

До всяка една от площадките в двора е осигурен лесен достъп чрез пътеки с настилка от павета и плочкопътеки на тревна фуга, а комбинираната спортна площадка ще бъде покрита с изкуствена трева.

Северната част на двора на градниата ще бъде със свободен достъп за родителите без възможност за достъп на външни лица. Контролът на достъп ще се осъществява посредством електрическо заключване и видеомофонна система. Системата има панели с камери на двата входа. Тя е цифрова и гъвкава – може да се настройва по различни начини.

След приключване на строителните дейности е предвидено да се извърши ремонт и на улиците в обхвата на учебното заведение.

Снимка: в-к „Строител“

 

 

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?