Нови правила за движение на електрическите тротинетки в София

Нови правила за движение на електрическите тротинетки в София прие вчера Столичният общински съвет (СОС). От началото на август навлизат следните промени:

– Забрана за движение на тротинетки в паркове, градини, площади, тротоари и по пешеходни зони. За да се гарантира спазването на правилата, тротинетките автоматично ще бъдат ограничени софтуерно от компаниите им – за движение скорост до 5 км/ч в паркове, градини и площади. За целта ще се използва GPS локацията на превозните средства.

– Във всички останали зони скоростта на електрическите превозни средства е ограничена по закон до 25 км/ч, като вече и това ограничение ще бъде прилагано чрез софтуера.

– Забрана за паркиране по широки градски пространства като: паркове, градини, детски и спортни площадки, зелени площи. пешеходни пространства, спирки на градския транспорт, входове към метростанции, входове на сгради, рампи за хора с увреждания.  Изключение ще се прави за определените за това места от Столична община в рамките на паркове, градини и пешеходни пространства. Тези места ще се определят в едномесечен срок от приемането на Наредбата и ще бъдат посочени в приложенията за тротинетки под наем. Към настоящия момент има около 200 места определени за паркиране на двуколесни ППС в рамките на уличната мрежа.

– Задължение за операторите или собствениците, които предоставят под наем тротинетки е да указват в мобилните приложения допустимите места за движение и паркиране, както и че е забранено управлението след употреба на алкохол или наркотични вещества или техните аналози.

– Задължение за операторите или собствениците, които предоставят под наем тротинетки, да премахват неправилно паркирани електрически тротинетки не по-късно от 4 часа в работни дни и 6 часа в почивни дни след извършване на нарушението в периода между 08.00 ч. и 18.00 ч.

– По предложение на общинския съветник Прошко Прошков се предвижда в приложенията за наем и ползване на електрически тротинетки да има и възможност за подаване на сигнал в случай на неправилно паркирала тротинетка.
Въвеждат се и следните глоби:

– от 500 до 1 000 лв. имуществена санкция за всяко нарушение за компаниите, които не приведат мобилните си приложения в съответствие с новите правила;

– 50 лв за нарушителите, които се движат с тротинетки и не спазват новите правила.

„Електрическите тротинетки са екологичен и удобен за гражданите транспорт, но без ясни правила водят до инциденти и застрашават безопасността на пешеходците. Компаниите за тротинетки под наем в София са 3 и предоставят услуги чрез 2000 тротинетки, затова обсъждахме с тях правилата и им благодаря за проявеното разбиране. Задължаваме ги да прилагат в софтуера си всички ограничения, приети от общинския съвет“, заяви председателят на СОС Георги Георгиев.
Снимка: Столица.бг

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?