Нови схеми – мистериозни обаждания целят създаването на бази данни

Portrait of young woman cover her face with digital tablet. Isolated on white.

„Жена“ на име Наталия звъни на случайни номера и проверява дали човекът отсреща е от София. За това сигнализират хиляди хора от цялата страна. Какво се крие зад мистериозното обаждане – маркетингова цел или измама?

„Това е чатбот, който цели създаване на база данни с активни телефонни номера на потребители от град София с маркетингова цел”, коментира пред Нова тв коментира бившият началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев.

По думите му поръчението може да идва от фирма, но и от политическа партия, предвид настъпващите местни избори. „Тук не се събират лични данни, което е нарушение на закона и подлежи на санкции, нито съдържа белези на някаква компютърна измама или въобще някаква измама. Но как ще бъдат използвани тези данни впоследствие и дали ще има спам на тези телефонни номера, би могло да бъде предмет на проверка от компетентните органи“, посочи Колев. Той подчерта, че телефонните номера са взети от кол център, клиент на един от мобилните оператори. „Тези, които използват този чатбот и събират по този начин данните, са се консултирали с юристи и знаят, че не нарушават към този момент българското законодателство“, каза още Колев.

Телефонният бот е звънял на хора, които се намират в София, Варна, Габрово, Сливен, Пловдив и други градове. При опит за уточняващи въпроси, Наталия се извинява и връзката прекъсва.

Базата данни, която се създава чрез тези обаждания, може да бъде продадена или използвана от поръчителя за таргетирани рекламни, маркетинг дейности или дори за редовните местни избори, които предстоят в България през есента. Друга хипотеза за функциите на бота е, че събира записи на гласове.

Ако номерата, на които се звъни, не са взети или изтекли от нечия защитена база данни, а са случайно генерирани, няма нарушение на закона, потвърдиха и от Комисията за защита на личните данни. От комисията казаха още, че могат да направят проверка за нарушение на закона, само ако бъдат сезирани от МВР или прокуратура, защото нямат правомощия и възможност да изискват информация от телефонните оператори.

Експертът по киберсигурност обаче препоръча в никакъв случай да не предоставяме лична информация при подобни обаждания. „С навлизането на изкуствения интелект ще има повече такива атаки. За това предупреждава Европол. Ще бъдат усложнени кибератаките”, подчерта Явор Колев.

Във Фейсбук плъзнаха с постове с телефонни номера, от които са получени съмнителните обаждания.

Разговорът започва така:

-Здравейте, обаждам се във връзка с вашата покупка. Доволни ли сте? От кой град бяхте?

Самият глас звучи почти досущ като човешкия, но при по-внимателно слушане, веднага може да се установи, че всъщност не говорите с реален човек. Ако започнете да задавате въпроси, отсреща отговор няма.

Друг знак, че номерът, който ви търси е всъщност чат бот, може да забележите още по време на позвъняването. Под номера на телефона изписва, че това е спам.

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?