Нощният градски транспорт в София тръгва от 1 ноември

В 23.30 часа на 1 ноември в София се възстановява движението на нощни автобусни линии, но засега само по две от предишните линии – от „Люлин 1“ до „Младост 4“ и от Студентски град до „Обеля“, предаде Mediapool.

И в четирите посоки пътуващите могат да хванат автобус от общата спирка на пл. „Княз Александър Първи“ в центъра на столицата.

Цената на билета е 2 лв. и важи за неограничен брой прекачвания. Той може да се закупи от шофьора срещу пари в брой или на устройствата с физическа или виртуална банкова карта. Билет може да се закупи и през мобилното приложение, където може да се плати с карта или през мобилен оператор.

Нощни пътувания може да се заредят и предварително в картите за градски транспорт Sofia city card или в Sofia city card Ultralight.

От Центъра за градска мобилност напомнят, че пътниците, които имат годишна карта за всички линии, заплатена по редовна тарифа, 24-часов или 72-часов абонамент могат да валидират тези карти за возенето си в нощния общински транспорт.

Той принципно се състои от 4 линии и беше пуснат през април 2018 г., но спрян временно през септември 2020 г. заради пандемията от коронавирус. Това беше вторият опит за нощни автобуси след този по време на кметския мандат на Бойко Борисов. Тогава транспорт през нощта беше пуснат в навечерието на евроизборите през 2009 г. и беше спрян малко по-късно, защото генерираше загуби.

Очаква се до края на година да бъдат пуснати и линиите от ж.к. „Овча купел 2“ до кв. „Васил Левски“ и ж.к. „Дружба“ до ж.к. „Гоце Делчев“.

През лятото Борис Бонев коментира, че тези две линии ще са с променени маршрути, за да предоставят по-добро обслужване. Те няма да се движат само по основните булеварди, а ще влизат и в кварталите.

Снимка: Център за градска мобилност

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?