Няма непреодолими проблеми с терена за Националната детска болница в Горна баня

Председателят на Обществения съвет (ОС) за изграждане на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко заяви, че няма непреодолими проблеми с избрания за новата държавна педиатрия терен в Горна баня, съобщи news.bg.  Предстои да бъдат разрушени две недовършени сгради на територията на имота. „Ако говорим за проблем, той е дребен, незначителен и в момента е заобиколен и няма да спъне строителството“, обясни Литвиненко. По думите му е осигурен достъп за тежка техника на терена и разрушаването на двете постройки трябва да започне до края на месеца.

В петък бе проведена среща на служебният министър Галя Кондева с представители на ОС за изграждане на държавното лечебно заведение. На нея бе договорено сформирането на група от служители на здравното министерсто, която да подпомага работата по проекта. На срещата министърът е обяснила, че държавата започва да подготвя педиатри за бъдещата Национална детска болница чрез проект за насърчаване на специализации в области с недостиг на специалисти. Отпуснатото финансиране е в размер на 15 000 000 лева, а изпълнението на проекта ще продължи до края на 2028 г. Специалностите, които ще бъдат финансирани по този проект, са предимно педиатрични. След седмица предстои нова среща между преставители на съвета и Европейската инвестиционна банка, консултант по проекта.

Надежда Рангелова и Мария Брестничка, представители на ОС, обявиха, че предстои да започне подготовката на три стратегически документа за новата педиатрия, като срокът за изготвянето им е между 6 и 8 месеца. Според консултативния орган оптималният срок за изграждане и въвеждане на Националната детска болница в експлоатация е 5 години.

Държавата няма план как за справяне с проблема с липсата на достатъчно кадри за новата Национална детска болница. Това смятат представители на обществения съвет за изграждането на новата държавна педиатрия, които проведоха среща със служебния здравен министър Галя Кондева. По време на разговорите днес не е обсъждан казусът с инвестиционното намерение за създаване на частно лечебно заведение „Мама и аз“ в столицата, което първо получи зелена светлина от служебния кабинет, а впоследствие даденото разрешение бе отменено, съобщи БНР.

По въпроса за кадровата обезпеченост на Националната детска болница Кондева посочи, че е поддържа непрекъсната връзка с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и двете институции ще работят в синхрон. „Кадровата политика в здравеопазването трябва да бъде устойчива и дългосрочна. В началото на месец април тази година МЗ стартира изпълнението на проект за „Насърчаване на специализацията по специалности и в области с недостиг на специалисти“, обясни тя. Кондева уточни, че е отпуснато финансиране в размер на 15 000 000 лева, а изпълнението на проекта ще продължи до края на 2028 г. Финансират се предимно педиатрични специалности. Освен това ще бъдат проведени и разговори с Министерството на образованието и науката (МОН), за да се търсят възможности за осъществяване на съвместни политики в това отношемие.

Във връзка със „Здравната инвестиционна компания за детска болница“ Галя Кондева увери, че е разпоредила одит на дейността на дружеството, за да се запознае с всичко извършено до момента.

Тя се ангажира да определи експертите от МЗ, които ще поддържат връзка с ОСи ще се занимават пряко с всички дейности по изграждането на Националната детска болница. Предстои Кондева да одобри и предложените от консултативния съвет правила за тяхната дейност.

Снимка: БНР Хоризонт

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?