Овча купел е в топ четири предпочитаните квартали от строителните инвеститори

 

Допреди пет-шест години в класациите на най-големите сгради в София масовото присъствие беше на проекти с РЗП около 25 хил. кв.м., В ранглистата на издадените строителни разрешения за жилищни сгради в столицата през 2022 г. първите 13 вече са над тази квадратура, като най-големите проекти достигат до 90 – 100 хил. км РЗП, сочи проучване на „Капитал“. Общо топ 15 комплекса имат 0.6 млн. кв.м (РЗП със сутерен), което прави около една четвърт от цялата разрешена жилищна площ за строителство в града през миналата година. По изчисления на медията на база на публичната информация на сайта на НАГ тя е 2.6 млн. кв.м.

Видима е тенденцията, че инвеститорите правят все по-големи сгради, като най-популярната форма е на затворения комплекс. Свободните терени, изглежда, стават все по-скъпи и дефицитни, така че сградите стават и все по-високи, което дава възможност да остане място за локални паркове и градинки. Четири от големите проекти са в „Младост“, три в „Студентски“, по два в „Лозенец“ – „Хладилника“ и в „Овча купел“.

Прегледът на проектите от 2022 г. показва, че нерядко собствениците на терени в София предпочитат да не продават, а да преотстъпват право на строеж срещу обезщетение с готови апартаменти. Това е полезна информация за купувачите, защото вероятно тези хора след време ще излязат на пазара и като продавачи. В идеалния случай се очаква, че финално собствеността върху земята ще премине към крайните купувачи на жилища.

Предвид мащаба на проектите е логично, че те се изпълняват на етапи. Изглежда и че се строи бързо, защото са единични случаите, в които има разрешително, а работата още не е започнала.

Инфлацията, включително и тази в строителството, напоследък поутихна, но все още са рядкост проектите, при които се обявяват крайни цени за купувачите на зелено. Най-често това става, когато има ексклузивен брокер при продажбата, а в някои случаи при големите комплекси инвеститорите предпочитат да продават така.

Иначе картината на инвеститорите е много пъстра – има както професионални строително-инвестиционни компании, така и хора, които влагат средства от други свои бизнеси – някои светли и известни, други не чак толкова. Има и няколко чуждестранни инвеститора в жилищния сегмент – израелски и испански, но те като че ли не са новодошли, а по-скоро довършват замразени проекти от предишния имотен бум.

Снимка: Капитал

 

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?