Овча купел и Княжево все по-търсени за покупка на имоти

По данни на Националния статистически институт (НСИ) броят на въведените в експлоатация новопостроени жилища през второто тримесечие на 2023 г. са 5198, с над 27% повече от същото тримесечие на миналата година, съобщиха от btv. Най-голям е броят на новите сгради и жилища в София, следвана от Пловдив, Бургас и Варна.

В периода април-май-юни 2023 г. са пуснати в експлоатация най-много жилища с 3 стаи (32,9%), следвани от двустайни апартаменти (32,0%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи – 4,2%.

Националната статистика отразява и характеристиките на търсенето, които брокерите отчитат. До момента през 2023 г. двустайните и тристайните апартаменти са най-търсени за покупка. Превес имат двустайните жилища, но все по-бързо нараства и броят на покупките на апартаментите с три стаи, тъй като хората се ориентират към по-голям семеен дом и разчитат на все още изгодното банково финансиране. Това споделя Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Новото строителство продължава да бъде най-предпочитано от купувачите и съвсем естествено търсенето в София надделява именно в квартали, които предлагат такова. Това са широкият център на столицата, както и кварталите „Банишора“ и „Малинова долина“, където кипи сериозна строителна дейност. А цените в тези райони все още остават сравнително по-ниски, когато ги съпоставяме с други атрактивни и утвърдени зони на столичния град. С урбанизацията и развитието на инфраструктурата, особено линиите на метрото, популярност набират все повече и кварталите „Овча купел“ и „Карпузица“ (Княжево). Районите на Младост остават на топ позиции в търсенето от страна на млади семейства, особено за работещите в офис центровете по Цариградско шосе и в Бизнес Парк София.

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?