Отлагат Националната детска болница с година и половина

Правителството на Николай Денков изостава с една от основните цели в управленската си програма. В началото на мандата му премиерът обяви, че до март 2024 г. трябва да бъде обявена обществена поръчка за строеж на националната детска болница в столичния кв. „Горна баня“. В най-добрия случай закъснението ще е с малко над година, става известно от съобщение на здравното ведомство. Това съобщиха от dnes.bg.

Според плана до края на декември 2023 г. трябва да бъде предоставен анализ „Оценка на нуждите за създаване на Национална педиатрична болница в град София“, изпълнен от екип на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). В същия период – до края на годината, предстои и сключването на споразумение с банката за предоставяне на безвъзмездна техническа помощ по изготвянето на три доклада – „Структура, обхват и капацитет“ на Националната педиатрична болница (НПБ), техническо задание) и „Обхват на оборудване и обзавеждане“. Заданията трябва да бъдат изпълнени в срок от 6 месеца след подписване на споразумението. Според плана на служебния кабинет, който започна инициативата за строеж на болницата в „Горна баня“, заданието трябваше да е готово до края на тази година.

Заложеният срок за проектирането на Националната детска болница е 5-6 месеца. При готов проект, той следва да получи одобрение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което издава и разрешението за строеж. На базата на това разрешение се обявява процедура за избор на изпълнител за изграждането на НПБ.

Срокът за строеж на бъдещата Национална педиатрична болница е 28 месеца.

„Планът за изграждането на детската болница е представен. Всички експерти дават обективни срокове между 4 и 6 години за изграждането на лечебното заведение. Болница „Иван Митев“ ще бъде гръбнакът, големият въпрос е как останалите педиатрични структури на София ще бъдат присъединени. Предвижда се детската болница да се финансира по няколко механизма“, заяви пред Българската национална телевизия д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“.

Снимка: Капитал

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?