От днес автобуси с климатици тръгват по линия 260

Автобуси с климатици тръгват от днес по автобусната линия 260 на градския транспорт в София, съобщиха от Столица.бг. Повече от седмица граждани, ползващи градския транспорт в София изразяват недоволство от жегата в транспортните средства и по-конкретно – от нови автобуси без пуснати климатици.

Оплакванията на гражданите са стигнали и до председателя на транспортна комисия Карлос Контрета и той бързо е задействал да се направят промени, за да се осигури удобство на пътуващите. Фрапиращ е случаят с автобусната линия 260, която е единственият транспорт от Горна баня, през Княжево и към центъра на София, по Цар Борис III.

„По повод оплакванията за лошо обслужване по автобусна линия 260 и по-специално за висока температура в пътническия салон „Столичен автотранспорт“ предприема мерки за подобряване на обслужването. Линия 260 се обслужва със стари дизелови автобуси, които нямат климатизация. Считано от петък, юли, 2023г.,част от курсовете ще се изпълняват с дизелови автобуси Ютонг (климатизирани). Днес ще бъде направена реорганизация и автобуси, които са свалени от други линии след влизане на летните разписания, ще заместят част от старите дизелови автобуси по А260″, коментира вчера Контрера. Той обясни, че през юни т. г. е направена пълна профилактика на автобусите на „Столичен автотранспорт“ ЕАД за изправност на климатичните системи.

Съществуват технически проблеми, свързани с липса на части и доставката им, поради забавяне на доставки или неразплатени стари задължения за части. „При неработещ климатик, моля гражданите да сигнализират в „Център за градска мобилност““, апелира председателят на Комисията по транспорт в СОС. „Част от автопарка на „Столичен автотранспорт“ ЕАД е със стари автобуси без климатични системи, като в близките две години доставка на нови 12 и 18 метрови автобуси не се очаква поради липса на финансов ресурс. Въпреки това е добре, процедурите за закупуване на нови, нископодови, климатизирани автобуси Евро 6 (соло и съчленени) да започнат през тази година. паралелно с това е удачно, според мен, да се разгледа вариантът за закупуване на употребявани автобуси ЕВРО5 и ЕВРО 6, климатизирани, чиято доставка може да се осъществи за 6 до 8 месеца, с което да се реши проблемът с част от автопарка, който значително надвишава и в момента средната експлоатационна възраст за превозно средство от обществения транспорт – 12.5г. Макар решението да не е популярна мярка, би облекчило значително и работата на „Столичен автотранспорт“ ЕАД, и обслужването на пътниците и то в рамките на относително къс срок за доставка“, каза още Контрера.
Снимка: Фейсбук

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?