От днес в София местните данъци и такси могат да се плащат онлайн

От днес софианци могат да заплатят дължимите местните данъци и такси онлайн, а от утре – 23 януари, и на каса в районните данъчни отдели, по банков път или чрез финансови посредници. До 30 април, всеки, който внесе наведнъж цялата сума за данък сгради и данък МПС, може да ползва 5% отстъпка. До края на април т.г. е крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци, припомнят от дирекция „Общински приходи“ на Столична община.
Ставките за местните данъци и такси не са променени и са същите като през изминалите няколко години. От 6 януари т.г. в София вече може да се плаща данък МПС за 2023 г. Само за първата седмица от кампанията са платени 1, 5 млн. лв. от 11 500 данъкоплатци. През цялата минала 2022 г. внесеният в бюджета данък МПС е общо 112, 1 млн. лв., от които 65 млн. лв. са от физически лица. 122,7 млн. лв. са внесени в хазната на София през м.г. като данък недвижими имоти (ДНИ). От тези средства 61,5 млн. лв. са платени от физически лица – собственици на имоти.
Ако плащате местните си данъци и такси на части, сроковете, в които това трябва да се направи, без да се начислява лихва за забавяне, са: – Данък недвижими имоти и данък МПС: 30 юни – първа вноска и 31 октомври – втора вноска. – Такса битови отпадъци – четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември. Най-удобният начин за внасяне на местните данъци и такси е през  портала на Столична община. Там всеки собственик на имот или автомобил в София може да направи и справка какви задължения има към общинския бюджет.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?