От днес започва есенният залесителен сезон в Новата гора на София

От днес започва есенният залесителен сезон в Новата гора на София, съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която даде старт на инициативата в „Новата гора 3“, предаде БТА.

„Това е моя инициатива, която стартирахме през 2017 г. в землището на Суходол с общинското предприятие „Земи и гори“, припомни столичният кмет. По думите ѝ кампанията е насочена изцяло към доброволци, включват се граждани, компании и фирми, ученици и студенти. Благодарение на тях вече над 100 хиляди дървета са засадени в Първата нова гора на София на територията на над 200 дка, каза кметът. След това се преместихме в землището на село Негован, а от този сезон сме в землището на Бусманци, посочи Фандъкова.

Тя подчерта, че инициативата е изцяло насочена към подобряване на качеството на въздуха и борбата с климатичните промени. Идеята е около София да се получи зелен пояс на подходящи общински терени. Имаме засадени над 50 хиляди фиданки, тук на терен от около 40 дка ще бъде посаден явор, а в землището на село Негован се сади бук, информира столичният кмет.

Инициативата „Новата гора на София“ започна през 2013 г., когато с решение на Столичния общински съвет е определено мястото за засаждане в землището на кв. „Суходол“, район „Овча купел“.

Общо през този сезон ще бъдат засадени около 58 хиляди дървета за целия зелен пояс на София, освен в „Нови Искър“ и в районите „Кремиковци“, „Банкя“ и „Панчарево“. Отделно от това Столичната община засажда около две хиляди дървета на територията на самия град, информира кметът Фандъкова.

Снимка: БТА

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?