От днес София вече е в Шенген

Присъединяването на страната ни към Шенген беше отбелязано днес със символично отваряне на границата.

Приемането на България в Шенген по въздух и вода е страхотно постижение и ще донесе много ползи. Това посочи Хесус Кабайеро, директор на оператора на Летище София“СОФ Кънект“, по време на тържественото отбелязване на влизането на България в Шенген.

По думите му днес още една преграда пада и това е исторически ден за България.

Той благодари и поздрави кабинета и работещите на летището за подготовката на днешния ден. Повече от 1000 души работиха денонощно, за да бъде подготвена трансформацията на летището, каза Кабайеро.

„България е част от Шенгенското пространство от 31 март! По въздух и вода, пътуването става по-бързо и лесно! Внимание, за всички пътуващи през Терминал 1 на летище София! Молим, проверявайте внимателно информацията за изхода на вашите полети. Телевизионни екрани и статични информационни пана на входа на салон “Заминаващи” ви очакват с актуални данни за полетите, осигурявайки ви навременна информация за правилния изход и вашия полет.  Не забравяйте да следите указателните знаци за летателните изходи, за да сте сигурни, че отивате в правилната посока“, написаха на официалната си страница от столичния аеропорт.

На церемонията на символичното отваряне на границата ни по въздух и вода днес бе и министърът на МВР в оставка Калин Стоянов. „Историческа дата за България. Преди няколко месеца страната ни бе тотално блокирана за всякакви преговори за евентуални присъединяване към Шенгенското пространство. Горд съм, че под мое ръководство МВР успя да постигне резултатите, необходими за да станем член на Шенген, каза Калин Стоянов. Той припомни, че пътят към преговорите за влизане в Шенген е отворен след ално изключително високата оценка на експертите от 14 държави, която получава МВР при проверка в края на миналата година.

Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС, защото успяхме да се обединим и да върнем доверието на ЕС. Шенген е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков.

Шенген не е ограда, добави Денков. Ролята на правителството е ключова, защото без промените в законите и Конституцията това нямаше да се случи, подчерта Денков.

Има конкретни планове, така че България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025. Можем да влезем, ако сме обединени, иначе можем да пропуснем историческия прозорец, който може да не се отвори скоро, каза още Денков.

Шенген е едно от достиженията на европейския проект и днес е исторически момент, защото България става част от него. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел.

България става общност от милиони хора, пътуващи свободно, с ползи за бизнеса, за туризма и културата. Нека всички заедно да продължим до крайната цел за премахването на проверките по сухопътните граници, заяви Габриел.

Снимка: DarikNews

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?