Новинарски портал за Овча купел и района

От днес 0.75 лв. за 1 кВтч за зареждане на електрически автомобил

IMAGE_12672234_0_0
7 прегледа. 

С цел подобряване на качеството на услугата, от днес зареждането на автомобилите на буферните паркинги на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) е с цена от 0,75 лв. за 1 кВтч, съобщава на сайта си ЦГМ.

Досега зареждането беше безплатно. Зарядни станции за електромобили има и в буферните паркинги на метростанциите “Васил Левски” и на “Шандор Петьофи” при НДК. От днес две нови зарядни станции работят и на паркинга на метростанция “Джеймс Баучер”, информират от ЦГМ.

От Столичната община обясниха, че решението за въвеждането на такса за зареждане на електромобили на станциите на ЦГМ е взето заради разхода за електричество, който струва на ЦГМ около 6 хил.лв. месечно, съобщиха от БТА. Засега общинската станция за зареждане на електромобили на ул. “Московска” остава безплатна.

Поставянето на зарядните станции е част от политиката на Общината за насърчаване на използването на автомобили, които пазят околната среда. Друга мярка е безплатното паркиране в границите на “синята” и “зелената” зона в града за електромобилите. Собствениците им са освободени от данък “моторни превозни средства”, припомнят от общината.

През лятото на 2022 г. Столичният общински съвет одобри доклад за изграждането на десет зарядни станции със 17 зарядни точки за електрически превозни средства в София за пет години. Средствата за това са осигурени от Оперативна програма “Развитие на регионите” 2021 – 2027 г. и възлизат на 60 млн. лв. Станциите ще бъдат разположени на общински имоти, собственост на “Пазари Юг”, “Пазари Възраждане”, “Пазари Север” и на ЦГМ. Съоръженията ще обслужват районите “Красно село”, “Триадица”, “Студентски”, “Възраждане”, “Надежда”, “Връбница”, част от паркинга при метростанция “Бели Дунав” и този в “Младост” при бул. “Цариградско шосе”.

Снимка: 24 часа

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.