От Овча купел и Горна баня до центъра за 12 минути

12 станции вече са изградени по третата линия на метрото в София, която свързва „Овча купел“ и „Горна баня“ с центъра на града. Над 60 000 жители на кварталите „Овча купел“ 1 и 2 и долната част на „Горна баня“ за първи път ще почувстват реалната си близост до сърцето на града. За време до 12 минути, заедно с пристигащите от Перник и Радомир, те ще могат да стигат до централната градска част, съобщава Стандарт.

В момента влаковете се движат на интервал 5 минути, като се предвижда пускането на новата отсечка в „Овча купел“ да намали това време до 4.5 мин. Пероните на станциите в  „Овча купел“ са оборудвани с  обезопасителни автоматични предпазни врати срещу инциденти. Линия 3 се обслужва от 20 влака „Инспро“, производство на фирмата „Сименс“. Освен, че са от най-ново поколение, мотрисите имат опция за автоматично управление без машинист.

Проектът се извършва чрез финансиране от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г /ОПТТИ/, със значително съфинансиране от Софийската община. За периода 2016-2020 г. бяха изградени два етапа от тази линия с обща дължина 12 км и 12 метростанции.

Снимка: Стандарт

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?