От утре грипна епидемия в София област

От утре, 25 януари, до 1 февруари щв бъде обявена грипна епидемия, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

В началото на седмицата заболеваемостта от грип и респираторни заболявания (ОРЗ) в областта е била 312 на 10 000 души.

Временните мерки са съгласувани с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Те включват преустановяване на женските и детски консултации, на свижданията в болниците и домовете за социални грижи, на имунизациите и реимунизациите.

Ще бъде осъществяван стриктен контрол в детските градини и ясли, като болните деца ще бъдат връщани.

Временните мерки ще бъдат променяни в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на Софийска област.

По думите на проф. Тодор Кантарджиев, епидемиолог и съветник по здравните въпроси на Столична община, заболеваемостта от сезонния грип в момента е шест пъти по-голяма в сравнение с COVID-19.

„От 577 проби горе-долу на един болен от коронавирус имаме шест болни от грип. Около 70 и повече процента е грип А, а грип В е по-малко от 5%. Това означава, че все още сме далече от края на епидемията, защото започнат ли да се увеличават В-тата при доминиране на А, означава, че идва краят“, обясни проф. Кантарджиев пред BTV.

По думите му има две лекарства, които лекуват грипа и те се изписват с рецепта. Може и да се предприеме профилактика с едното от тях. Грип В обаче по-трудно се поддава на двете лекарствени средства. „Грипът засяга само лигавицата на белия дроб. За два часа вдигаш температура, суха и болезнена кашлица, страх от светлината, болки по ставите и мускулите“, припомни симптомите проф. Тодор Кантарджиев.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?