От 1 декември всяка пета кола без достъп до центъра на София

Всяка пета кола в София ще бъде без достъп до центъра от 1 декември. Столицата е първият град у нас, който спира старите автомобили в центъра заради чистотата на въздуха. Ограниченията влизат в сила от 1 декември, припомнят от BTV.

По данни на Столичната община забраната ще обхване около 50 хил. автомобила или всяка пета кола в София.

От булевард „Сливница“, през „Васил Левски“, „Скобелев“ и до „Патриарх Евтимий“. След няколко дни оттам няма да минават най-старите коли – от първа екокатегория. Изключение ще има за собствениците, които живеят в района, както и за хората със специални потребности.

Петър Нончев живее на 200 метра от булевард „Скобелев“. Макар че е в центъра, той няма да може да шофира в част от него, защото колата му е първа екокатегория.

Няма да мога дори да си паркирам в моя гараж, защото трябва да пресека зоната. Това е неправилно. Тези автомобили да не могат да спират в центъра“, казва Петър Нончев.

От Столичната община уточняват, че забраната е част от мерките за подобряване качеството на въздуха в града.

До 1 декември тази година на границите на нискоемисионните зони ще бъдат разположени знаци, които ясно обозначават нейния обхват. Автомобилите, чийто достъп ще е забранен, ще могат да ползват заобиколни маршрути.

Екокатегорията се определя от годината на производство и евростандарта на автомобила. При измерване на газовете се дава информация дали автомобилът е изправен, или не“, обясни Тодор Желев от Съюза на българските автомобилисти.

В първа екокатегория попадат дизеловите коли до 2002 година и бензиновите – до 1996 г.

Снимка: BTV

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?