Петият служебен кабинет встъпи в длъжност

Служебният кабинет „Донев 2“ встъпи в длъжност официално тази сутрин, съобщиха от DarikNews.бедняването на българите, справянето с галопиращите цени и провеждането на предсрочни избори ще бъдат най-големите ангажименти на новото служебно правителство. Това каза президентът Румен Радев, предствяйки задачите и приотитетите пред кабинета.

Церемонията по встъпване в длъжност бе открита с националния химн на България. След което описа настоящата ситуация, в която ново правителстов, което е с почти същия състав като старато служебно правителство, поема  дъжравата.

„Точно преди 6 месеца вие поехте отговорност за управлението на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието на хората. Затова и приоритетите, които насочих към вас бяха с този фокус – цени, горива, доходите на хората, покупателната възможност на българските граждани. Въпреки ограничените инструменти, вие успяхте да спрете свободното падане на държавата“, похвали Радев назначените от него министри. И даде пример за постиженията на кабинета със завършването на интерконектора с Гърция, първите търгове за втечнен газ и решаването за десетилетие на проблемите със слотовете за газ.

„Вие успяхте да снижите цените на горивата до най-ниските в Европа. Служебното правителство успя там, където редовните не можеха или не искаха – „Лукойл“ да се регистрира и да плаща данъците си у нас“, заяви още в словото си Радев.

И все пак цените и борбата с бедността остават важен приоритет, подчерта още президента. „Борба с монополите, закрила на най-уязвимите, спекулата, подобряване на условията за икономическо развитие, подкрепа на родните производители и агресивно привличане на чуждестранни инвестиции, охрана на границата, борба с престъпността и войната по пътищата – това са другите приоритети, които Радев очерта пред служебния кабинет. И разбира се и честното провеждане на предстоящите предсрочни избори. „Това се усложнява от промените в Изборния закон. Но вярвам, че ще направите всичко необходимо гласът на българите да не бъде изкривен“, добави държавният глава.

Румен Радев призова министрите да продължат активно да работят по изграждането на детската болница, както и закупуването на медицински хеликоптери.

„Имаме опита на първия мандат, знаем какво следва, още повече че атаката срещу някои от нас дори не изчака предизвестения край на 48-то Народно събрание. Ще бъдем обвинявани за провали, ще бъдем сочени за несправяне с реформи, ще носим отговорност за решения, за които правомощия има само НС“, заяви служебният премиер Гълъб Донев.

„Ще продължим да вършим отговорно и прозрачно работата, за която сме избрани и назначени. Ще запазим спокойствието и разумния диалог в обществените отношения. Наш приоритет в следващите месеци ще е организацията на честни, демократични и свободни избори. И сега ЦИК може да разчита на съдействие и подкрепа от нас за справяне с трудностите, които се очертават в резултат на промените в Изборния кодекс, гласувани от мнозинството от депутатите“, добави още Донев.

Снимка: БГНЕС

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?