Новинарски портал за Овча купел и района

Почитаме Св. Варвара, девойките се пременяват за Женска Коледа

sveta-varvara-ikona.jpg
98 прегледа. 
Днес е денят на Св. Варвара, с който започва началото на трите последователни християнски празника – Света Варвара, Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) и на зимните празници. У нас се почитат с преплитане на езическите и християнските обичаи, с популярната поговорка:
„Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“.
Варена царевица и медени питки за Св. Варвара, пържени мекици за Св. Сава и пълнен шаран за Никулден са сред традиционните храни за иначе постната трапеза.
В народните представи Варвара е сестра на Св. Никола. А утре /5. 12./, е честван Св. Сава, като сестра или като неин брат, мъж светец – Св. Сава, в източноправославната църква. От тях Сава е по-добрият персонаж, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. За празника стопанките месят още содена, медена пита и наливат прясна вода – да е сладък и щастлив живота.
Великомъченица Варвара е закрилница на децата от различни болести и най-вече от едрата шарка. Но празникът е не само за децата, но и за животните. За този ден се приготвят пресни питки, които се намазват с мед. По стара българска традиция домакинята излиза на пътя и раздава питките на минувачите. Всеки, който отчупва от питката, изрича благословия: “Да дава господ здраве вам, на челяд, на добитък и на всички!”
До деня на Света Варвара расте нощта. Този празник е по време на Коледните пости, затова за него се приготвят постни ястия.
Питката, която се приготвя за празника на Света Варвара е содена – сладка къпана и медена.
Света Варвара да ни дарува със здраве, закрила и сбъдване на съкровените ни мечти!
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.