Почитаме Св. Варвара, девойките се пременяват за Женска Коледа

Днес е денят на Св. Варвара, с който започва началото на трите последователни християнски празника – Света Варвара, Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) и на зимните празници. У нас се почитат с преплитане на езическите и християнските обичаи, с популярната поговорка:
„Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“.
Варена царевица и медени питки за Св. Варвара, пържени мекици за Св. Сава и пълнен шаран за Никулден са сред традиционните храни за иначе постната трапеза.
В народните представи Варвара е сестра на Св. Никола. А утре /5. 12./, е честван Св. Сава, като сестра или като неин брат, мъж светец – Св. Сава, в източноправославната църква. От тях Сава е по-добрият персонаж, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. За празника стопанките месят още содена, медена пита и наливат прясна вода – да е сладък и щастлив живота.
Великомъченица Варвара е закрилница на децата от различни болести и най-вече от едрата шарка. Но празникът е не само за децата, но и за животните. За този ден се приготвят пресни питки, които се намазват с мед. По стара българска традиция домакинята излиза на пътя и раздава питките на минувачите. Всеки, който отчупва от питката, изрича благословия: „Да дава господ здраве вам, на челяд, на добитък и на всички!“
До деня на Света Варвара расте нощта. Този празник е по време на Коледните пости, затова за него се приготвят постни ястия.
Питката, която се приготвя за празника на Света Варвара е содена – сладка къпана и медена.
Света Варвара да ни дарува със здраве, закрила и сбъдване на съкровените ни мечти!

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?