По-ранна имунизация на бебетата срещу коклюш. Обмислят имунизация и за родилки

Здравните власти оповестиха във вторник няколко мерки, с които да противодействат и да смекчат последиците от нарастващите случаи на коклюш в страната, съобщи Mediapool. Официално регистрираните случаи у нас от началото на годината са вече 314, но според оценките на експерти реалният брой на заболелите е няколко хиляди. Най-застрашени са малките бебета, които все още нямат ваксини и изграден имунитет.

Ето защо здравните власти репиха първата имунизация на бебетата да се прави на месец и половина вместо на два, както предвижда имунизационния паспорт. Решението бе взето на среща между премиера Димитър Галчев, здравният министър Галя Кондева и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Причината за изтегляне на първата имунизация на бебетата е, че поради слабия си имунитет при тях усложненията са по-чести и тежки.  В същото време според кратката характеристика на ваксината е допустимо тя да се прилага по-рано.

Според имунизационния календар ваксина срещу коклюш се поставя на втория, третия, четвъртия и шестнайстия месец на детето и има реимунизации на 6 и 12-годишна възраст. При по-големите деца имунизацията се извършва в годината на навършване на съответната възраст и може да се обмисля също изтеглянето ѝ малко по-рано. Още в началото на април Министерство на здравеопазването (МЗ) е изпратило указания до лекарите за преглед на пациентските им листи за пропуски в имунизацията, за да се наваксат.

По-късно министър Кондева представи информация за предприетите мерки пред парламентарната здравна комисия. Кондева съобщи, че се очаква становище от Националния експертен съвет по имунизациите относно товадали е необходима промяна в имунизационния календар, така че да бъдат обхванати бременните жени през третия триместър от бременността, както и възрастни.

Преглед на практиката от други държави показва, че в 19 държавни има рутинни имунизации при бременни и в 11 държави на възрастни над 18 години. Решение се очаква по-късно във вторник или в сряда.

Здравният министър каза, че са осигурени и има достатъчно ваксини на склад за изпълнение на задължителния имунизационен календар, както и консумативи за PCR диагностика.

От МЗ анализират ежедневно тенденциите в разпространението на заболяването и е в постоянна връзка с Министерството на образованието и науката (МОН). Засегнатите групи и паралелки се карантинират. При необходимост ще бъде въведено онлайн обучение за отделните паралелки. Обсъдена бе и организацията в детските градини и училищата, за да не бъдат допускани деца със симптоми на коклюш.

Властите призовават родителите също да бъдат отговорни, при най-малките съмнения да спират децата си от посещение на учебни заведения и да търсят лекарска помощ.

Властите очакват предстоящите почивни дни да намалят разпространението на болестта в учебните заведения.

Премиерът Главчев е получил уверение, че Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване ще бъдат проведени нормално и няма да има деца, които да бъдат ощетени.

Болните от коклюш подлежат на изолация в домашни условия за до 30 дни.Неболедувалите и неимунизираните се поставят под медицинско наблюдение до 14 дни.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести само за седмица в София заразените с коклюш са се увеличили на 75. През изминалата седмица в лаборатория са потвърдени общо 112 нови случая на коклюш, с което броят на заболелите в страната става 317. За същия период на миналата година те са били едва 4. Два от всеки три случая са установени в столицата.

Към момента най-интензивно е разпространението на коклюш в София и в западната част на страната, а през последните дни случаи на заболяването бяха открити в областите Плевен, Хасково и Велико Търново.  В 11 области няма регистрирани случаи на заболяването.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?