ПП-ДБ за преговорите с ГЕРБ-СДС: Предложихме им 7 министри. Нищо не е загубено!

Лидерите на коалицията ПП-ДБ обявиха на извънредна пресконференция, че нищо не е загубено и предложиха на преговорния екип на ГЕРБ-СДС да обсъдят споразумението им за общо управление, което вече било почти готово.

Кирил Петков даже обяви, че от тяхната коалиция са били готови да им предоставят 7 министри, заедно с Мария Габриел като премиер и външен министър.

Той ги изброи:

Мария Габриел – премиер и външен министър. В ръцете на ГЕРБ били предложени да отидат и министерствата на иновациите и растежа, МВР, екологията, образованието и културата.

„Тези 7 позиции се съгласихме да бъдат под тяхна отговорност, което е една стъпка напред от това, което се бяхме уговорили преди“, настоя Петков.

„Нямам претенции да бъда министър на външните работи“, настоя на свой ред премиерът в оставка Николай Денков, като посочи, че това ясно го е заявил на Мария Габриел.

Затова лидерите на ПП-ДБ призоваха утре тя да не връща празна папка на президента Румен Радев.

 

Христо Иванов пък настоя, че не разбира защо се протака подписването на споразумението, което било подготвено заедно с екипа на ГЕРБ-СДС.

„Никога не е имало такава политическа криза, която имаше в последните две години. Всичко вървеше много добре, готови сме да публикуваме този документ, не разбирам защо се подлага под съмнение подписването му, а и с какви аргументи. Надяваме се утре да бъде подписан – минал е през три преговорни етапа, ако има конкретни предложения, сме готови да обсъдим. Нямаше никаква причина да се отказваме, да го довършим, за да можем утре да го подпишем“, призова той.

По думите му за тях е важно не кои ще са министрите, а реформите в съдебната истема, регулаторите и в службите

„Нищо не е загубено, нищо не предполага да се взривява каквото и да е било, много разчитам на Мария Габриел да довършим реформите в тези три много важни сектори на България и да продължим управлението, за да не вкарваме държавата в криза“, настоя Иванов.

Асен Василев категорично посочи, че няма спор по състава на Министерския съвет:

„Оказа се, че подписването на споразумението се отлага. Това е основната причина да има криза в преговорния процес. Може да се приложат корекции в документа. Напълно е възможно това да се окаже фалшива криза, но е възможно и да е реална. Всичко ще остане на хартия, ако в регулаторите не се изберат независими хора“, подчерта той.

Ген Атанас Атаносов пък открито призова лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов да се намеси и преговорите да спрат да буксуват.

„Не се е включвал пряко, но сигурно преговорният екип е консултирал всичко с него“, предположи той.

Атанасов помоли партньорите от другата страна утре да подходят по-мъдро и да седнат отново на масата за преговорите, за да се изчистят спорните въпроси помежду им.

„Готови сме да преговоряме, готови сме да продължим, важни са реформите. Имаме 7 дни, за да се разберем“, обясни в заключение Христо Иванов.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?