Предложение: Временен председател на СОС до приемането на бюджет 2024

„Липсата на избран председател на Столичния общински съвет означава пълно блокиране на работата на Софийска община. Кризата в Общинския съвет заплашва да се прехвърли като криза в цялата община. Опитваме се да намерим временно решение, поне до гласуването на бюджета… Стоейки в този политически клинч, започваме да блокираме работата на отделните звена, институции, кметства в Столична община“.

Това каза пред БНР общинският съветник от „Синя София“ проф. Вили Лилков.

Тримата от „Синя София“ начело сопитния Вили Лилков и единственият, но също с опит, от ВМРО Карлос Контрера имат предложение за избор на временен председател. Около тяхната идея се присъединяват и други съветници от млаките политически сили в СОС. Ние правим предложението, защото ние сме най-малко зависими политически, заяви Вили Лилков в интервю пред БНР.

„Серията консултации на ПП-ДБ,СС не формира мнозинство и решихме да помогнем. ГЕРБ-СДС изобщо не участваnd в тях и стана ясно, че няма да има председател до края на годината. Кризата в СОС ще се прехвърли в целия град. Ние чeтиримата имаме опит и можем да си представим какво означава това“, предупреди Лилков.

Той обясни, че вече тече 45-дневният срок, в който СО трябва да приеме бюджета. „Затова търсим решение във временен председател и да се даде още време политическите сили да продължат консултациите и да съставят политическо мнозинство, което да поеме отговорността за цялото упавление на София за целия мандат“, коментира един от най-опитните съветници. Лилков и Контрера имат няколко предложения. Първото е да се избере временен председател на СОС до приемане на бюджета до 25 февруари и след това да подаде оставка. Защото, ако кметът Васил Терзиев иска да прави реформи и нова структура на Московска 33 трябва да мине за одобрение през СОС и без тези неща се блокира и работата на Столична община. Второ да бъдат избрани в спешен порядък постоянните комисии на СОС. Те да се съставят на паритетен принцип само и само да започнат работа.  Трето – важно е СОС да подготви до 31 януари и сме задължени своята оперативна програма за работа – това също е задължително, категоричен е Вили Лилков.

И не на последно място той напомни, че кметът Васил Терзиев трява да започне да участва във всяка сесия и да започне да отговаря на питания на съветниците, защото се натрупаха много, припомни лидерът на „Синя София“.

Предложенията на Лилков-Контрера се допълват и от това, как да заработи СОС, ако се избере председател. Те настояват в дневния ред на СОС, до 25 януари, да влизат само доклади и предложения, по които няма възражения от Председателския съвет, който одобрява дневния ред и го внася в СОС. Много от съветниците се страхуват да не се създадат плаващи мнозинства в СОС, защото те се превръщат в икономически мнозинства. Най-добре е да има ясно полтическо мнозинство, което да носи отговорност за управлението. В момента СОС като не взима решения и няма комисии, и председател, нито един доклад на районен кмет, гл. архитект и кмет не може да се приеме, а зад всеки доклад стоят интереси на директори на училища, болници и т. нат и така се блокира работата на  местното управление, коментира Лилков.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?