Председателят на СОС провери реставрацията на Минералната баня

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев провери реставрацията на банята в Овча купел – един от най-важните обекти за опазване на архитектурното наследство на София. За това съобщия самият той в профила си във Фейсбук.

Ръководителят на ремонта инж. Босев разказа, че през първите месеци са се занимавали само с демонтажни работи, поради тежкото състояние на сградата и с цел да се съхрани максимално първоначалният ѝ вид. До есента ще бъде ремонтиран изцяло покрива, дограмите и други важни елементи от фасадата, за да може да продължи успешно реставрацията във вътрешността.

„Ще бъдем отново тук, за да можем да следим процеса и да успеем да върнем една от емблемите на София на гражданите, която повече от 30 години тънеше в разруха. В началото на този мандат успяхме да я придобием от държавата, осигурихме повече от половината от средствата за ремонта от общинския бюджет, както и средства по европейски проект“, споделя Георгиев. Минералната баня в кв. „Овча купел“ е едно от най-значимите технологични съоръжения в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, изградени на територията на София. Строежът ѝ започва през 1920 г., продължава с прекъсвания до 1933 г. и струва на държавата 30 милиона тогавашни лева. Банята функционира до края на 80-те години на XX-ти век, след което е затворена и, поради неподдържане, започва да се руши. През 2017 г. възниква пожар, който нанася сериозни щети в интериора, особено в помещенията с басейните и други общи части. Допълнително, множеството намеси за нуждите на филмовата индустрия, заличават голяма част от следите от автентичните функции на отделните помещения. През 2019 г., с договор е прехвърлена безвъзмездно от Държавата на Столичната община с цел нейното реновиране. Столична община и Регионален исторически музей – София предприемат незабавно действия за опазването на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „местно значение“.

В резултат на това, е изготвен и одобрен проект за „Адаптация и реставрация на минерална баня Овча купел като рекреативен център с използване на минерална вода“. Той включва обособяване на две зони в сградата – зона „Рекреация“, в сутерена и на партерния етаж и зона „Наука“, на първия и подпокривния етажи. В рекреативния център на посетителите ще се предлагат разнообразни процедури с минерална вода. Запазват се функциите на големите басейни, като се добавят две зони с по-гореща вода, ще продължат да функционират курните и душовете. За възстановяването на обекта е осигурено финансиране в размер на 3 319 912 лв. – безвъзмездна финансова помощ по ОП «Наука и образование за интелигентен растеж» към Изпълнителна агенция „Програма за образование“ и 4 460 000 лв. от бюджета на Столична община за 2022 г. и 2023 г.
Снимка: СОС

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?