Протест в памет на Даная пред Министерския съвет

Протест в памет на 15-годишната Даная, която миналата година почина в „Пирогов“, се провежда пред Министерския съвет. Той е под наслов „Вън мафията от здравеопазването“ и е организиран от Фондация „Даная“, като поставя шест искания за реформа в детското здравеопазване.

Пред Министерския съвет се събраха близки и приятели на семейството на Даная и хора, загрижени за детското здравеопазване в България. Движението в района е нормално. Обстановката е нормална, но има засилено полицейско присъствие.

Сред исканията на организаторите са отстраняване на директора на „Пирогов“ до приключване на проверките за нарушения в болницата, както и становище на Централната комисия по лекарска етика за действията и изказванията по време на медицинския съвет от 1 февруари.

Протестиращите настояват за законодателни изменения, които гарантират добри медицински практики. Искат се също така пълна ревизия и осъвременяване на стандартите по специалности; да бъде въведен механизъм за публичност и прозрачност на процедурите по избор на болнични ръководства; създаване на програма за реформи в здравеопазването.

Шестте искания за реформа в детското здравеопазване целят превенция срещу предотвратимата смърт на деца, но също и на възрастни; бърз достъп на деца и пациенти в животозастрашаващо състояние до специалисти; мултидисциплинарни екипи, които не допускат пациенти и лекари да стават жертви на системни проблеми и пороци; повишаване на качеството на медицинските услуги, адекватно и бързо лечение, предаде БНР.

Майката на Даная Ани Стоянова:

„Няма да скрия, че стигнахме до общи решения и едно от тях е продължаващото медицинско образование“.

Тя обаче посочи, че някои скъпо струващи лекарства продължават да не се заплащат по общия ред.

Протести има и в Пловдив и Варна.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?