Пуснаха новите линии на довеждащ транспорт в Горна баня

Официално пуснаха трите нови линии на довеждащ транспорт в кв. „Горна баня“ с номера 802, 803 и 804. Обслужващите ги бусчетата са малки, 22-местни и изцяло електрически. При пускането на трите нови линии столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че целта на довеждащия транспорт е връзката на гъсто населени квартали с метрото, за да може да се облекчи трафика. „Това са три нови линии. Вече се движи довеждащият транспорт от „Манастирски ливади – Изток“ и „Манастирски ливади – Запад“ и Бъкстон, коментира Фандъкова. По думите ѝ въпросните линии са изключително успешни. Остава още една последна линия, която ще свързва метростанция „Витоша“ със „Симеоново“. Това е последната част от реформите в градския транспорт, които гарантират по-добър, по-достъпен и по-екологичен градски транспорт, добави Фандъкова.

Зафир Зарков, председател на комисията по транспорт в Столичната община обясни, че и трите линии правят връзка с метрото и стартират от улица „Лотос“. Първата линия е вътрешноквартална и прави кръгова обиколка на кв. „Горна баня“, линия 803 пътува по улица „Обзор“ и прави връзка с вилната зона и оттам – отново с метростанцията на Горна баня. Последната линия 804 е свързана с площад „Сред село“ или старата част на „Княжево“, където има интензивно строителство, включително на жилищни сгради и блокове, обясни той. Зарков коментира, че тези три линии продължават развитието на довеждащия транспорт в София, а последната от тях ще бъде връзката с метростанция „Витоша“. Относно линиите на довеждащ транспорт в „Манастирски ливади“, той коментира, че те вече се използват и има почти двойно увеличаване на пътниците.

Линиите с номера 802, 803 и 804 на първо време ще се движат само в делничните дни, но при натовареност и нужда, могат да бъдат разширени. Те ще се движат на интервал от 20 минути и за тях ще са валидни всички превозни документи на градския транспорт.

Кметът на район Овча купел Ангел Стефанов също не пропусна да отбележи събитието на официалнта си траница във Фейсбук, разкривайки хронологията на събитията, довели до пускането на новите линии:

„Г-жа Лучанска, първо като част от ИК Горна баня, после като част от екипа на СО-район „Овча купел“ от 2017 настоява за пускането на довозващ транспорт в Горна баня. В началото на мандата 2019 г. в районната администрация и Столична община нямаше никаква предприети действия по въпроса. Заедно с нея сме обикаляли многократно улиците на Горна баня и сме коментирали всякакви варианти, за да може да изберем не толкова най-удобните, колкото единствено възможните маршрути“, изтъкна Стефанов.
„Ще продължаваме да работим за допълнително покритие на маршрутите, за начало до ул. 760, а в последствие и до вилна зона Горна баня,“ заяви кметът на района.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?