Първи цифров двойник на града в София

Победителите в отделните категории на Наградите на БАИТ за 2023 г.  бяха обявени на официална церемония. Всички те бяха удостоени с поименни плакети и грамоти от Българската асоциация по информационни технологии.

Наградата за специален принос беше присъдена на проф. Силвия Илиева – директор на Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) към СУ „Св. Климент Охридски“. Пред Радио София тя сподели, че GATE е създаден през 2019 г. и работи в четири основни направления.

„Те са „Градове на бъдещето“, „Цифрово здравеопазване“, „Умна индустрия“ и „Интелигентно правителство“. Във всяка област имаме екипи от млади, вдъхновени изследователи, които търсят реализация и приложение на своите знания в полезни за обществото области, а както и да повишим конкурентноспособността на компаниите“, каза проф. Силвия Илиева.

Тя даде пример за успешно използване на изкуствен интелект в градската среда. От Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ са инициирали първи цифров двойник на града. Проектът е пилотен и се реализира съвместно със Столичната община.

„Участват хора с различна подготовка. Имаме създадена лаборатория в градска среда в район „Лозенец“, където да събираме данни, на базата на които могат да се вземат информирани решения, относно развитието на града, например къде да се разположат различни важни за инфраструктурата елементи като детски градини, училища, спортни съоръжения, така и за чистотата на въздуха, работа с т.нар. „острови на топлина“, които се образуват в града“, обясни проф. Силвия Илиева.

Тя добави, че на базата на различни данни, които са интегрирани в системата е изготвена препоръка къде в рамките на 15 мин. разстояние пеша, на различни места в София, е добре да бъдат разположени детски градини.

„Тази информация сме я предоставили на общината, за да може в следващите години да се съобрази при планирането на детски градини“, уточни проф. Силвия Илиева.

По отношение на категорията „Умен град“ тя посочи Сингапур като такъв и като най-добре развит в тази област.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?