Разделят колите от трамваите по бул. „Цар Борис III“

След няколко катастрофи общината в София реши по бул. „Цар Борис III“ пътното платно да бъде разделено от трамвайното, съобщават от Mediapool.

„След като възстановихме движението на емблематичния трамвай №5 в края на миналата година, за дни бяха регистрирани 5 пътнотранспортни произшествия. Катастрофите са причинени от автомобили, които навлизат по трамвайните линии и засичат мотрисите. Предприемаме бързи мерки, за да ограничим транспортните произшествия по трасето на трамваите по бул. „Цар Борис III“. Ето защо физически ще отделим пътното платно от това на трамваите. Така автомобили няма да могат да навлизат върху релсите“, написа във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев.

Възложен е проект за обособяването на трасето като фокусът ще е в района от ул. „Райска градина“ до ухото в Княжево. По това трасе се движат 3 трамвая – 4, 5 и 11.

„В пиковите часове средно на всеки 3 минути тук преминава по една трамвайна мотриса. За да бъде придвижването на софиянци по-кратко, по ремонтираното трасе трамваите се движат с по-висока скорост. Съкратихме времето за пътуване от Съдебна палата до последната спирка в Княжево с 10 минути – от 31 минути преди ремонта на 21 минути сега, добави Терзиев. Предстои новоремонтираният участък на релсовия път от кръстовището с бул. „Овча Купел“ до ухото на „Княжево“ да бъде включен в новата координация за движението, която осигурява „зелената вълна“ за трамваите. Това допълнително ще се ускори движението на трамваите по бул. „Цар Борис III“, посочи кметът.

Снимка: mediapool

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?