Разпоредиха вътрешна проверка заради полицейското насилие на протеста в София

Директорът на СДВР е започнал вътрешна проверка заради служители на реда, които са превишили правата си по време на протеста в София снощи. Това обяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

„Не приемaм действията на единици служители, които превишиха правата си и не се справиха със задачата, да не се поддават на провокации“, каза той.

Той допълни, че е наредил проверката да бъде извършена в спешен порядък.

Калин Стоянов посочи, че оперативната дейност на МВР е поверена на главния секретар и затова не е бил на мястото на сблъсъците.

„Оперативното ръководство е поверено на главния секретар и с това отговаряме на въпроса – защото министърът не е бил на място. Аз съм част от политическото ръководство и като такъв не следва да ръководя оперативното взаимодействие със служители на терен“, посочи Стоянов.

Министърът посочи, че е бил на прожекция на филм за телефонните измами, по който МВР е консултант.

Той е категоричен, че действията на полицията и жандармерията са реципрочни на агресията от страна на крайни фенове, чиято цел е била да окървавят протеста.

„Станахме свидетели на безпрецедентен погром в центъра на столицата във вчерашната вечер. Само за час бяха потушени безредици, които в някои европейски страни се превръщат в масови. В същото време не приемам действията на единици служители, които превишиха правата си и не се справиха със задачата да не се поддават на провокации“, заяви Стоянов.

По думите му само навременната и адекватна реакция на полицията и жандармерията са предотвратили по-сериозни щети, а и дори жертви.

Министър Калин Стоянов заяви, че няма да подаде оставка и е учуден от исканията за нея.  Той каза това, след като по-рано днес ПП-ДБ поискаха той да напусне поста.

Стоянов посочи, че ако подаде оставка, означава да предаде всички свои колеги, които снощи са били на терен. По думите му той е част от политическото ръководство, а оперативното ръководство е задължение на главния секретар на МВР. Калин Стоянов увери, че е бил в непрекъсната връзка с него, както и с директора на СДВР.

Той каза, че няма напрежение между него и премиера Николай Денков. На въпрос дали е бил притискан преди местните избори, както по-рано заяви Делян Пеевски, Калин Стоянов отговори, че не се е поддавал на натиск.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?