Новинарски портал за Овча купел и района

Рекордно хоро се изви в столицата

745-425-horo
21 прегледа. 

София се превърна в домакин на безпрецедентно събитие – огласена от песни и танци от съкровищницата на българския фолклор и събрала стотици хора, стекли пред Националния дворец на културата, предаде БГНЕС.

Събитието, което събра софиянци и танцьори от цяла България, е уникално. По повод Международния ден на танца под патронажа на Асоциацията на хореографите в България, на площада пред НДК се изви хоро от 1342-ма танцьори от над 50 ансамбъла и граждани на столицата.

Това е най-голямото хоро, извивало се досега в столицата, и чрез него организаторите отправят послание за мир по целия свят. Събитието се организира от Христо Димитров в и неговия ансамбъл „Българе“, а целта му е “българите, да покажем на останалия свят как трябва да се живее“.

След площада, хорото имаше своето продължение в Зала 1 на НДК, където ансамблите представиха общ спектакъл.

„Такова предизвикателство в моя живот никога не съм имал. Да направиш един спектакъл, в който да участват 1342-ма танцьори, ама не да излязат един след друг на сцената, а да бъдат във взаимовръзка и да изпълняват един общ сценарий и режисура – не съм виждал такова нещо, нито в Зала 1 на НДК, нито Националният дворец някога е виждал някога нещо подобно”, каза ръководителят на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров.
Той се надява това да се превърне в една хубава традиция.

“На 29-ти април, Световният ден на танца, в София да се прави едно огромно хоро, което да бъда послание на нас, българите, към останалия свят за това как трябва да живеем. Щото нещо тоя свят го объркахме много. И мисля, че едно такова послание ще повлияе положително“, добави ръководителят на “Българе”.

Водещата на събитието и член на ансамбъла Даниела Георгиева, заяви от своя страна: „Ние отправяме послание за мир по целия свят. Да напълним площада пред НДК с хора, облечени в носии, според мен е една много амбициозна мисия. Аз лично съм много горда да участвам в нея“.

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.