Решено е: Националната детска болница ще бъде в Горна баня

Националната детска болница ще се намира в столичния район „Овча купел“, съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Решението бе взето на заседанието на Министерския съвет днес. На терена ще бъдат изградени хотел за родители, парк и рехабилитационен център.

„Искаме да бъде на изключително високо ниво детската болница, изключително модерна европейска структура, така че аз силно се надявам, че може би проектът след 5-6 месеца ще бъде налице“, каза министър Меджидиев.

В рамките на месец и половина-два ще може да излезе виза за проектиране, да направим ясно задание, в което МЗ да възложи проектирането и след това да се започне със строежа на болницата, допълни още той..

Мястото е 40 дка, в близост до Специализираната ортопедична болница „Проф. Бойчо Бойчев“.

Екип на здравното министерството ще посети няколко водещи европейски детски болници, за да почерпи опит.

Изборът е направен между 5 терена, като единствения недостатък на избрания е, че е частен имот. Казусът вече е разрешен и има ясен времеви хоризонт за изпълнението на проекта, сподели министърът на регионално развитие инж. Иван Шишков.

„Считаме, че ще можем по най-бързия начин, като обявяване на национален обект, да се придвижи процедурата и да стигнем до подробен устройствен план и да имаме пълна яснота и ясен хоризонт, че тази детска болница ще се случи“, допълни той.

Все още е рано да се прогнозира каква ще бъде цената за изграждането на Националната детска болница.

Снимка: БГНЕС

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?