Новинарски портал за Овча купел и района

Решено е: Националната детска болница ще бъде в Горна баня

64b02ac5a0d67fe79e492cc904bb7da6
143 прегледа. 

Националната детска болница ще се намира в столичния район “Овча купел”, съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Решението бе взето на заседанието на Министерския съвет днес. На терена ще бъдат изградени хотел за родители, парк и рехабилитационен център.

“Искаме да бъде на изключително високо ниво детската болница, изключително модерна европейска структура, така че аз силно се надявам, че може би проектът след 5-6 месеца ще бъде налице”, каза министър Меджидиев.

В рамките на месец и половина-два ще може да излезе виза за проектиране, да направим ясно задание, в което МЗ да възложи проектирането и след това да се започне със строежа на болницата, допълни още той..

Мястото е 40 дка, в близост до Специализираната ортопедична болница „Проф. Бойчо Бойчев“.

Екип на здравното министерството ще посети няколко водещи европейски детски болници, за да почерпи опит.

Изборът е направен между 5 терена, като единствения недостатък на избрания е, че е частен имот. Казусът вече е разрешен и има ясен времеви хоризонт за изпълнението на проекта, сподели министърът на регионално развитие инж. Иван Шишков.

“Считаме, че ще можем по най-бързия начин, като обявяване на национален обект, да се придвижи процедурата и да стигнем до подробен устройствен план и да имаме пълна яснота и ясен хоризонт, че тази детска болница ще се случи”, допълни той.

Все още е рано да се прогнозира каква ще бъде цената за изграждането на Националната детска болница.

Снимка: БГНЕС

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.