Скандалите в лицея в Горна баня не стихват

Скандалите с Италианския лицей в Горна баня не стихват, а от blitz.bg не спират да следят „развитието им“. Още по-сериозни станаха те покрай избора на нов директор и приема за първи клас, и изпращането на абитуриентите от 12-ти клас (сред облаци от райски газ, в присъствието на „директора“ Иван Капурдов).

Става ясно, че в момента лицеят се управлява от нещо като триумвират – бившият ръководител Величка Велянова, която държи властта 40 години, се превърна се в заможен държавен служител в българската образователна система с множество недвижими имоти; назначеният след твърде спорен и скандален „конкурс“ синекурен „директор“ Иван Капурдов; и Александър Иванов – учител по химия и опазване на околната среда и зам. директор в лицея (НУКК ЛИИЕК).

В поредица от статии, след задълбочени журналистически разследвания, от blitz.bg проследиха съмнителни практики в „държавното“ училище. Въпросната дългогодишна и.д. директорка и до ден днешен сякаш дърпа конците в Лицея. Има свой собствен луксозен кабинет до директорския и се вози се на служебен автомобил с шофьор, който се плаща от Училищното настоятелство, т.е. от всички родители.

А училището бавно и сигурно потъва, и в пълния, и в преносния смисъл – след провала на държавните зрелостни изпити 2022/2023, през изминалите няколко седмици почти целият сграден фонд тотално се наводни. Протекоха покриви; от всички канали, запушени поради лоша поддръжка и безхаберие, изригнаха гейзери с нечистотии…

А що се отнася до Александър Иванов, очевиден факт е, че Иван Капурдов не може да направи и две крачки без него. Двамата се движат непрекъснато заедно. От разследванията става ясно, че всъщност Иванов и Величка Велянова управляват Лицея.

Преди няколко дни в редакцията на blitz.bg постъпва копие от жалба от родители и ученици от 12-ти Б клас при НУКК ЛИИЕК, адресирано до Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието – София-град и до Посолството на Италианската република в България.

В жалбата разтревожените родители твърдят, че поведението на Александър Иванов „влиза в противоречие с добрите учителски практики и етичните правила при упражняване на учителската професия и потъпква честта и достойнството на учениците“.

В часовете си Иванов редовно използвал и т.н. „Колело на късмета“, твърде популярно при организирането на хазартни игри.

Снимка: blitz.bg

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?