Новинарски портал за Овча купел и района

Скандални закононарушения в конкурса за директор на Италианския лицей

1473932299-dsc-0054jpg
459 прегледа. 

Скандални закононарушения са извършени при провеждането на конкурса за директор на Италианския лицей в Горна баня. За това съобщиха от БЛИЦ.

Конкурсът е проведен на 06 април в зала „Сцена 17“ на Министерство на културата с цел заемане на длъжността „директор“ на НУКК (Италианския лицей в Горна баня). Според медията в провеждането на конкурса са допуснати следните съществени нарушения, изразяващи се в :

1. Изтичане на информация за състава на конкурсната комисия преди провеждането на конкурса, с което се поставя под съмнение обективния и безпристрастен избор.

2. Немотивираната замяна на редовни с резервни членове на изборната комисия.

3. Участие в комисията на член (Мария Маца), който не говори български език и липсата на осигурен превод на изказванията на допуснатите участници за този член, с цел участие и гласуване на избора.

4. Немотивираност на избора съгласно предварително оповестените критерии.

Според тези нарушения министърът на културата Найден Тодоров на основание чл.91 АПК има пълното основание да преразгледа решението на комисията и да върне процедурата с указания за преразглеждане на решението от редовния състав за ново произнасяне в съответствие с Наредба Н-04/2007 за провеждане на конкурсите за директори на държавните културни институти и съгласно опвестените критерии за избор.

Грубо нарушение на процедурата е и изявлението на досегашния „временно изпълняващ длъжността директор“ на НУКК Величка Велянова пред в. „24 часа“, в което е посочила единия от участниците в конкурса, Иван Капурдов, за назначен нов директор на учебното заведение. Според информацията от БЛИЦ госпожа Велянова вече е определила за себе си кабинет на същия етаж на административната сграда на Лицея, съседен на директорския – щяла да се самоизбере за председател на Училищното настоятелство/ УН/…/Досега никога председателят на УН не е разполагал с такъв кабинет/.

Снимка: БЛИЦ

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.