Скандалът с Италианския лицей в Горна баня продължава

Националният комплекс по култура (НУКК) напоследък придоби известна медийна слава покрай временно-ипълняващия длъжността „Директор“ Величка Велянова. Въпросната дама е на 80-години и от 15 години е в пенсионна възраст, а от 35 години „временно“ заема ръководната позиция на Италианския лицей.

В скандала покрай лицея са намесени и още три имена – Спас Панчев (Председател на БЗНС „Александър Стамболийски“), Росен Томов Христов (адвокат и член на училищното настоятелство на НУКК) и Стилиян Тютюнджиев (нотариус). По информация на КРОСС, през миналата седмица четиримата са били на среща, на която е обсъждано не развитието на НУКК, а как да бъде приватизиран имота на комплекса, който е разположен на 120 дка до комплекс „Камбаните“.

Смята се, че именно поради тази причина четворката се опитва да задържи Велянова на поста „Директор“ още година, за да могат да се доберат до имота . Учители от училището в Горна баня споделят, че бившият депутат Спас Панчев – Лакомото всеки ден е в кабинета на директорката и непрекъснато се провеждат разговори и срещи с високопоставени лица, за да търсят закрила.

В същото време от НАП са се сезирали въз основа на множество подадени сигнали и започват обстойна проверка на Лицея и в частност на директорката Величка Велянова. Справка в Агенция по вписванията показва, че само на нейно име има над 20 апетитни имоти, като част от тях е прехвърляла и продавала на едни и същи лица. Прави впечатление, че Величка Велянова продава апартамент в Красно село с площ 111.340 кв на Фондация д-р Мария Монтесори.

След това въпросната Фондация продава имот в Столична община на дъщерята на Велянова с площ 12890.000 кв. м. Интересни са обвързаностите на директорката на НУКК с покровителите и защитниците ѝ – Спас Панчев, Росен Томов и Стилиян Тютюнджиев. Справка в агенцията по вписванията показва, че горепосочените лица заедно с дъщерята на Величка Велянова – Зорница и синът ѝ Пламен продават жилищна сграда, намираща се в кв. Горна баня, на ул „Никола Петков“. Същите продават и поземлен имот от 11058.00 кв м, намиращи се отново в кв. Горна баня.

За синът на 80-годишната директорка публично се знае малко. Казва се Пламен Венциславов Пейков и върви смело по стъпките на майка си. Скандално назначен в Министерство на културата, заема длъжността на дипломат от 2003 година до ден днешен. Пламен Пейков се явява единственият директор на българския културен институт в Унгария, който не владее унгарски (което е задължително условие).

От представената в МК справка се вижда, че Пейков е завършил българска филология и и е работил към НПО-то на майка си на хонорар. Въпреки това е назначен за трети мандат на тази позиция, което е в разрез със закона (имат право само на два мандата). Пламен Пейков влиза в противоречие с още един закон – Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, защото майка му Величка Велянова е директор на национален учебен комплекс по култура за италиански лицей, на подчинение на Министерството на културата. Той се оказва и единственият, отказал съгласие за заснемане с камера при провеждането на конкурса.

Всяка година уж се прави опит за смяна на директора, но така и не се стига до избора на нов ръководител.

Решението е в ръцетена новия министър на културата Найден Тодоров, който може да спази заона и да приключи процдурата на отдавна стартиралия и изстрадан конкурс и да начнаи нов директор на Лицея или да се превърне в част от схемата и да остави нещата в ръцете на Велянова.

Снимка: cross.bg

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?