След инцидентите с мигранти в София местят 30 човека от центъра в „Овча купел“

Още тази седмица 30 души от приемателния център в кв.„Овча купел“ в София ще бъдат изведени към центъра на Държавната агенция за бежанците в Баня. Това съобщи пред депутатите в Народното събрание директорът на ведомството Мариана Тошева, предаде Столица.бг.

В центъра в Баня в момента има 47 лица и свободен капацитет, уточни тя. Предстои поетапното извеждане  на още мигранти към други центрове. Целта е в експлоатация да остане само т.нар. ниско тяло в „Овча купел“, където е и сигурната зона за непридружени непълнолетни, която няма как да се премести. По думите ѝ центърът в “Овча купел“ е най-старият и е изключително амортизиран, затова от агенцията правят всичко възможно да затворят „голямото тяло“, тъй като в момента има възможност за пренасочване на хора.

„Ние сме недофинансирани, по бюджетна прогноза за тази година бяхме поискали 22,5 млн. лв , одобреният бюджет за агенцията  е 11,700 млн. лв., от които малко над 7 млн.лв са за възнаграждения на персонала т.е. с останалата част от средствата се оперира“, обясни Мариана Тошева. Тя призна и, че съществува проблем с недостиг на персонал.

Няма засилен миграционен натиск. Напротив, има трайна тенденция за неговото намаляване, заяви министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов по време на изслушването в парламента. От началото на тази година до момента имаме предотвратени 5200 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница, за същия период миналата година те са били 15 600. Разликата е три пъти, посочи Стоянов.

През днешния ден предстои и среща, свикана от министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов и главният секретар на МВР Живко Коцев. На оперативното заседание с полицейските началници ще бъдат обсъдени отново въпросите, свързани с противодействието на нелегалната миграция и пътната безопасност, съобщиха от МВР. В съвещанието ще участват ръководителите на главните и областните дирекции на МВР, директорите на СДВР, „Миграция“ и началниците на зоналните жандармерийски управления.

Снимка: Дневник

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?