Служители на ВиК София на протест заради предстоящо назначение на нов управител

Служители на Водоснабдяване и канализация“ЕООД, гр. София излизат на протест пред Централно управление на „ВиК“ ЕООД – София, на бул. Рожен №1, днес, 16.01., в 12:00 ч. , научи екипът на Овча купел инфо.

В момента тече конкурс за избор на управител, който стартира на 27 октомври 2022 г. След първоначалното събеседване, проведено на 19.12.2022 г. става ясно, че един от кандидатите в конкурса е Тихомир Цветанов Ценев – дългогодишен служител във ВиК София, който работи като координатор на дружеството.

По информация на служителите на дружеството става ясно, че Ценев „през годините се е доказал пред колегите си като конфликтна личност с нисък морал и спорни професионални качества.“

В бранша са в недоумение как комисията е допуснала до участие лице, за което се твърди, че не притежава необходимия професионален опит. Проучванията в глобалната мрежа на лицето Ценев, показват че той е завършил Международното бизнес училище в Ботевград със специалност „Бизнес администрация“, а през академичната 2021/2022 г. е приет в стопанския факултет на Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий със специалност „Финанси“. Към момента няма данни той да е придобил необходимото образование, за да заеме съответната ръководна позиция във „ВиК“ София.

Неговата кариера като воден специалист започва през 2016 г, когато постъпва в държавното дружество в столицата. Но преди това е работил в сферата на ресторантьорството, търговията и охраната, твърдят негови познати от Ботевград, споделят от Блиц.

Според условията за заемане на длъжността директор на „ВиК“ София, обаче се изисква всеки един от кандидатите да има поне 5 години опит и 2 години стаж на ръководна позиция в предприятие с основен предмет на дейност – предоставяне на комунални услуги или да е бил на управителска длъжност във ВиК оператор. Остава загадка как Ценев е придобил диплома за висше образование след като не е отсъствал от работа през последните 6 години.

Проучването на на медията показва още, че в регистрите на НАП за Тихомир Ценев няма информация да е работил в предприятие, предоставящо комунални услуги.

Всичко това буди съмнения в бранша, че се готви неправомерното назначаване на ръководна позиция на лице, което не отговаря на критериите за това.

От дружеството са изпратили протестно писмо до Президентството, МРРБ, БВиКХ и Областния Управител на Софийска Област, както и писмо до комисията към Български ВиК Холдинг, назначена за избор на управители.

Пред Овча купел инфо служителите споделиха още, че предходния управител Никола Нитов, юрист и бивш кмет на гр. Правец, управлява дружеството в периодите 07.2012- 08.2013г., 01.2015-03.2017г. и 06.2017-03.2022г. , когато са сменени и Управителите на няколко ВиК Дружества с временно изпълняващи длъжността. „По времето на управлението му предприятието е в изключително лошо финансово състояние и са теглени заеми, за да се покрият разходите за електроенергия. Периодично заплатите на служителите се бавеха, понякога и с по две седмици, поради липсата на средства, ниската събираемост и нехайство по въпроса.“, казаха още те.

Служителите подкрепят управлението на сегашния ръководител инж. Иван Иванов, който управлява дружеството от м.март 2022 г. Според тях за този период той успява да стабилизира управлението, да спечели доверието на работещите, да въведе необходимата финансова дисциплина, а служителите да получават заплатите си на време. До този момент обаче, „те се страхуват да се страхуват да го подкрепят гласно, защото се притесняват да не загубят работата си, с вероятната смяна на ръководството.“ 

В хода на проверка на случая със сигурност ще възникнат още въпроси, а от екипът на Овча купел инфо се надяваме, че този случай няма да остане поредният запис на неправомерно въздигнат ръководител.

Protestno pismo_VIK1

Снимка: pexels.com

 

 

 

 

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?