СОС: Част от картите за градския транспорт ще важат и за нощните линии

Част от картите за градския транспорт ще важат и за нощните линии, реши Столичният общински съвет (СОС), който прие възстановяването на нощния транспорт на два етапа – две линии от края на октомври и други две до 31 декември, обслужващи районите „Младост“, „Люлин“, „Студентски град“, „Обеля“, ж.к. „Гоце Долчев“, ж.к. „Дружба“ и др. Това съобщиха от БТА.

Картите, които ще важат и за нощния транспорт, са: годишната карта на цена от 365 лв., 24-часовата карта за шест лева и 72-часовата, която струва 15 лв. Могат да се ползват и билети на цена от 2 лева.

Вносители на доклада за подобряване на транспортното обслужване са общинските съветници Зафир Зарков, Карлос Контрера и Борис Бонев. В него те припомнят, че във връзка с COVID кризата през март 2020 г., обявеното извънредно положение и последвалата го извънредната епидемична обстановка, чувствително намаля пътникопотока в превозните средства на масовия градски транспорт. Предприеха се съответните мерки за оптимизация на маршрутните разписания, една от които бе временно спиране от движение на нощните автобусни линии Nl, N2, N3 и N4. Вземайки предвид и настъпилата икономическата криза в страната, рязкото повишаване цените на горивата и консумативите, тази мярка бе продължавана неколкократно.

С оглед възстановяване на пътникопотока, края на пандемията и преодоляването на кризата с горивата вносителите на доклада предлагат поетапно възстановяване на нощните автобусни линии – N1, N2, N3 и N4. Те ще работят всяка вечер във всеки ден от седмицата, на интервал от 60 минути, като всички линии ще имат начални и последни часове на тръгване, съответно в 00:00 часа и в 04:00 часа от пл. „Княз Александър I“ към крайните точки на маршрутите, както и изискването за 5- минутен престой за прекачване на пътници на пл. „Княз Александър I“.

Включването на услугата „нощен транспорт“ към годишната абонаментна карта ще позволи на притежателите на този превозен документ да ползват нощните линии без необходимост да закупуват от кондуктор билет/карта за пътуване с нощен транспорт на стойност 2 лв., е записано в доклада.

Снимка: epicentur.bg

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?