София без градски транспорт за Коледа?

Има голяма вероятност София да остане без градски транспорт по време на коледните празници. Причината са стачните действия, които подготвят служителите в сектора. Това заяви в президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Нова телевизия.

Причината за стачните действия е искането за по-високи възнаграждения. Подобни искания имат и заетите в сферата на здравеопазването, служители на Агенция „Пътна инфраструктура”, както и тези в Агенцията за борба с градушките. Днес ресорната комисия в парламента ще гледа Бюджета за 2024 г.

Според Димитров нужната сума, която трябва да бъде отделена е около 450-500 млн.лв, което е напълно възможн на фона на 81-милиардния бюджет на страната. Той заяви, че протестът, който се готви за днес е знак на несъгласието със случващото се, тъй като в план-сметката няма заложени пари за тези сектори.

Димитров  увери, че целта не е да бъде свалено правителството, а да се договорят увеличения на възнагражденията в засегнатите сфери. За опасността София да остане без градски транспорт по празниците предупреди преди няколко дена и общинският съветник Карлос Контрера. Той подчерта, че има проблем не само с възнагражденията на служителите, но и с наемането на подготвени кадри.

Протестът днес е с начален час 10:00 ч и започне от Ларгото до парламента, ще мине по жълтите павета, бул. „Цариградско шосе” и ще се върне обратно в центъра. „Най-вероятно за 2 часа София ще бъде блокирана, предварително се извиняваме. Очакват се поне 1000 автомобила”, каза президентът на КНСБ.

Снимка: mysofia.bg

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?