Социално слаби от столицата остават без топъл обяд през 2024 година

„Как един от „спасителите“ на София остави без топъл обяд за цялата 2024 г. над 200 граждани в крайна нужда?“

Това попита общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев и даде решение на проблема.

„Ние затова сме съветници – да съветваме как да решаваме заедно проблемите:

Вариант „А“: кметът на района да финансира изпълнението на „Топъл обяд“ със средства от бюджета на районната администрация – все пак на 14 септември, 2023 г. докато ние носихме отговорност за управлението на града и въпреки съпротивата на ДБ и Борис Бонев, приехме бюджет на общината за 2023 г. с гласовете на съветниците от ГЕРБ-СДС, Патриоти за София и Пеню Пенев от ДБ. Този бюджет се прилага и сега – през 2024 г., докато не се приеме следващият.

Вариант „Б“: кметът на Столична община може да отпусне средствата на района от общинския бюджет, благодарение на действащия за 2023 г.

Вариант „В“: няма абсолютно никаква пречка кметът на „Подуяне“ да кандидатства по програмата, въпреки неработещия съвет – вече е внесен доклад до СОС, който гарантира тази възможност на всички столични райони. Че няма пречка пише и в Указанията за кандидатстване пред МТСП – https://asp.government.bg/…/operativna…/topul-obyad/

Вариант „Г“: В краен случай, ако не приложат някой от горните изпитани през годините решения, парите могат да се осигурят от държавния бюджет, по реда на чл. 104 от Закона за публичните финанси, съгласно който се допуска авансово финансиране на плащания по проекти, финансирани със средства от Европейския съюз. Така предложихме на Васил Терзиев да реши проблема с ВиК проектите и с подкрепата на ГЕРБ и ПП това се случи през Министерски съвет“.

На страницата на район „Подуяне“ е публикувано следното съобщение:

„Проект „Топъл обяд“ в Столична община – район „Подуяне“ по програма за храна и основно материално подпомагане 2021-2027 г., съфинансирана от ЕСФ плюс изтича на 31.12.2023 г., поради което услугата няма да бъде предоставяна, считано от 01.01.2024 г.“.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?