СО предоставя безплатни компостери на гражданите

В рамките на кампанията “Компостирай вкъщи” Столичната община (СО) раздава компостери на домакинствата, които желаят да оползотворяват биоразградимите отпадъци. Това съобщиха от общинската администрация, предаде БТА.

Желаещите да получат компостер могат да подадат заявка в удължения до 1 юли 2024 г. срок на място в деловодството на районната администрация или на имейл, посочен от нея. Компостерите са с обем до 740 литра и са лесни за сглобяване и употреба.

След събиране и обработване на заявките и спазване на всички процедури, компостерите ще бъдат закупени, обясниха от общината.

От СО обясняват, че компостът значително подобрява плодородието на почвата, помага ѝ да задържа по-дълго време хранителните вещества и влагата, намалява болестите по растенията и повишава добивите. Като компостираме зелените отпадъци от градината и повечето хранителни отпадъци от домакинството, изхвърляме по-малко отпадъци и спестяваме разходите за събирането, транспортирането и депонирането им, намаляваме емисиите на парникови газове от гниещи на сметището биоразградими отпадъци, намаляваме и употребата на синтетични торове, част от които се отмиват в природата и вредят на биоразнообразието, пестим пари – не е нужно да купуваме скъпи, а понякога и вредни за здравето ни изкуствени торове, отбелязват от Общината.

В началото на годината от Столичната община съобщиха, че двадесет килограма безплатен компост може да получи всеки, заплатил такса битови отпадъци за 2023/2024 година в София.

Снимка: regnews.com

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?