Новинарски портал за Овча купел и района

GPS устройства за следене на деца и възрастни, с проблеми с ориентацията и риск от загубване предоставя СО

gps-map-3185893_1920
47 прегледа. 

Столичен общински съвет предлага услуга за предоставяне на GPS устройства на хора, страдащи от деменция или заболяване, изразяващо се в проблеми с ориентацията и риск от загубване, и на деца и младежи с проблеми с ориентацията за време и пространство, предизвикани от умствена изостаналост или психични разстройства.

Подкрепата се предоставя както на непосредствено засегнатите от деменция лица, така и на техните близки, с цел подобряване качеството им на живот и намаляване вероятността от изгубване. Проектът цели и насърчаването на ранната диагностика и разпознаването на първите признаци на деменция. Това значително би намалило риска от изчезването на възрастни хора с подобни състояния.

Правилата определят реда, начина и условията за получаване на GPS устройство.

Ето и основните характеристики на GPS устройството :
1. да проследява и локализира местоположението на човека, който страда от деменция или някакъв вид заболяване, което може да доведе до проблеми с ориентацията;
2. да изпраща информация за местоположението на лицето до съответното мобилно приложение за проследяване.

Допълнителните характеристики на GPS устройството са:
1. мобилното приложение дава и информация за историята на движението през деня и статуса на батерията;

2. възможност за обаждане до ограничен брой номера на членове от семейството или на човек, който се грижи за лицето (чрез т. нар. „SOS бутон”);
3. възможност от приложението директно да бъде избран най-близкият човек на лицето, на което е поставен GPS;
4. възможност за въвеждане на „сигурна зона” – ако тя бъде напусната от страна на носещия устройството, полагащият грижи ще получи известие в приложението;
5. възможност за създаване на „бял списък” с контакти – ако няма въведени номера в списъка с контакти, само номерът, въведен при създаването на акаунта, може да осъществява повикване към устройството.

С Правилата и условията за получаване на GPS устройства можете да се запознаете тук. Тук са и всички необходими формуляри, които е необходимо да се подадат за получаване на устройствата.

Подаването на документи се извършва:

  • в Деловодството на Столична община, на ул. „Московска“ № 33;
  • в съответната Районна администрация, в която лицето е регистрирано по настоящ адрес (местоживеене);
  • или по постоянен адрес (по лична карта, само когато няма друг настоящ адрес извън София-град),

както и на електронен адрес (имейл на Столична община, или на съответната районна администрация), като целият пакет от документи следва да се сканира и в текста към имейла да се напише, че се кандидатства по Решение № 270 на Столичен общински съвет, на вниманието на Комисията за предоставяне на GPS устройства и Трите имена на кандидата. Същата информация трябва да се изпише и върху плика с документи, в случай, че те се подават лично, по някой от горепосочените начини.

При предаване на документите по настоящ адрес, съответната Районна администрация ще ги придвижи към Столична община.

Лице за контакт : Андрея Ружева – старши експерт в дирекция „Дигитализация, иновации и инвестиции“ на СО

тел.: 0886 004 339

ел. поща: a.ruzheva@sofia.bg

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.