СО ще прави стъпки за придобиване на баните в Княжево и Горна баня

Зам.кметът на Столична община (СО) в направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“ Никола Барбутов е провел работна среща с представители на Българска Асоциация за Термално Наследство. Това съобщиха от асоциацията, като отбелязаха и конкретните задачи, които са били поставени на срещата за изпълнение тази година. Срещата е била по инициатива на Любo Георгиев от „Екипът на София“, присъствали са още арх. Таня Митакева и общинският съветник г-жа Цветелина Симеонова-Заркин.

На срещата е обсъдено създаването на структура към СО, която да отговаря за възстановяването и развитието на термалното наследство на София. Като втора точка в плана за годината са включени спешни действия за искане на статут на защита от Министерството на културата за минерална баня „Княжево“, както и постъпки за придобиване на собствеността върху нея от СО. В момента банята в Княжево е собственост на Специализирани болници за рехабилитация-Национален комплекс към Министерство на здравеопазването. Състоянието ѝ от години е много лошо.

Планират се и стъпки за това банята в Горна баня да остане собственост на Столична община. Срокът за неосъществения проект за ремонт на банята изтече на 31 декември 2023 г. и сега следва тя да се върне на държавата.

Снимка: Капитал

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?